Mire futotta 2008-ban?

2010. március 3. | Jelentés

A 2009-es év pénzügyi kilátásai a bizonytalan gazdasági helyzet nyomán az SM betegek helyi közösségei számára is kérdésesek, egyelőre csak azt lehet nyugtázni, hogy 2008-ban minden korábbinál több támogatást sikerült juttatni az országszerte működő betegszervezeteknek. Az MSMBA az országos és megyei egyesületek- nek, alapítványoknak és betegkluboknak összességében 12,7 millió forint támogatást folyósított, ami a duplája [&hellip

A 2009-es év pénzügyi kilátásai a bizonytalan gazdasági helyzet nyomán az SM betegek helyi közösségei számára is kérdésesek, egyelőre csak azt lehet nyugtázni, hogy 2008-ban minden korábbinál több támogatást sikerült juttatni az országszerte működő betegszervezeteknek. Az MSMBA az országos és megyei egyesületek- nek, alapítványoknak és betegkluboknak összességében 12,7 millió forint támogatást folyósított, ami a duplája az egy évvel korábbinak.

Számottevő különbségeket fedezhet fel az, aki egymás mellé teszi a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) 2008-ról és 2007-ről szóló beszámolóját: amíg tavalyelőtt a kiutalt támogatások összesítő sorában 6,6 millió forint állt, a tavalyi számadás vége 12,7 millió, azaz csaknem kétszerese a korábbinak. Igaz, hogy utóbbi összegben az a 3,8 millió forint is szerepel, amit az országos egyesület kapott működésre és az SM Hét megszervezésére, ám ezt leszámítva is jelentősen több pénz jutott a vidéki és a fővárosi helyi egyesü- leteknek, kluboknak és alapítványoknak. Mindennek hátterében az áll, hogy a sikeres pályázatok és szponzori megállapodások nyomán még a tartalékképzéssel együtt is sikerült elegendő forrást gyűjteni a programok kivitelezésére.

Létszámarányos támogatások

Mindenekelőtt növekedett a szervezetek működési támogatása. Amíg 2007-ben a klubok tagonként ezer, az egyesületek 2 ezer forinthoz juthattak hozzá, tavaly 1500, illetve 2500 forintra nőtt e támogatás mértéke, az alapítványok pedig az egy évvel korábbi 100 ezer helyett 150 ezer forintot igényelhettek, ha időben eleget tettek a www.msmba.hu honlapon előzőleg közzétett pályázati felhívásban rögzített feltételeknek.

Szintén létszámarányosan oszlott meg az SM Héthez kapcsolódó dotáció: ezt a támogatási tételt 300 ezer forintban maximálták (ennyit csak az SM Budapesti Egyesület kapott). Eddig a keretig a klubok fejenként ezer, az egyesületek 2 ezer forintot igényelhettek saját rendezvényeikhez, ezen felül a szegedi országos találkozóra csoportosan utazók költségeihez is hozzájárultak. Az SM Hétre alapítványi forrásból a helyi szervezetek összesen több mint 1,1 millióval fordíthattak több pénzt, mint egy évvel korábban.

Nem változott ugyanakkor a hagyományos év végi, karácsonyi rendezvények költségkerete, erre 2007-hez hasonlóan tavaly is 2,6 millió forint állt a megyei szervezetek rendelkezésére. A kuratórium itt nem tett különbséget a szervezeti formák között: 10 emberig 80 ezer, 15 főig 100 ezer, 50 betegig 150 ezer, 80 résztvevőig 200 ezer, 100 tagig 250 ezer, afelett pedig 300 ezer forint támogatást folyósított.

A hagyományoknak megfelelően az MSMBA hozzájárult a 2008-as Kecskemét melletti Vackorvár tábor megrendezéséhez: a SMaragd SM Egyesület által szervezett életmódtáborban 35 SM beteg vehetett részt a programokon, s kapott muníciót mindennapjainak egészségesebbé tételéhez, ehhez az alapítvány 425 ezer forint támogatást nyújtott. A Szolnok Megyei SM Egyesület által rehabilitációs gyógyüdülésre benyújtott pályázatot a kuratórium 170 ezer forinttal, a szlovák-magyar betegtalálkozó megszervezését pedig 40 ezer forinttal támogatta.

Számítógépek, internet és rehabilitáció

A bevételekből számítástechnikai fejlesztésre és informatikára is fordítottak pénzt: az alapítvány két laptopot vásárolt egyenként 55 ezer forint értékben, az egyiket az országos egyesületnek, a másikat távmunkája végzéséhez való szociális hozzájárulásként egy dévaványai SM betegnek. Az MSMBA hasonló nagyságrendben támogatta a Szolnok megyei egyesület számítógép-vásárlását is, a Csongrád megyei szervezet pedig 75 ezer forintért egy lézernyomtatót szerezhetett be. Az egyesületek internethasználatának finanszírozására 2008-ban 260 ezer forintot költöttek.

A személyes juttatások között említhető az év kitüntetettjének, Czimmermann Mártának odaítélt  elismeréssel járó 100 ezer forintos pénzjutalom kifizetése, valamint három SM beteg egyszeri, vissza nem térítendő szociális támogatása 129 ezer forint értékben.

Az alapítvány az év során a Pest megyei Veresegyházon rehabilitációs centrumot üzemeltető Misszió Egészségügyi Központnak egy együttműködési megállapodás keretében 700 ezer forintot utalt át fejlesztési támogatásként egy végtag- tornáztató készülék megvásárlására. A Nyíregyházi SM Centrum betegeinek emelt szintű szakmai ellátá- sára, azaz a gyógytornák, a gyógymasszázs, illetve a fizikoterápiás kezelések finanszírozására, valamint a felmerülő bér- és járulékköltségek fedezésére 1,8 millió forintot fordítottak 2008-ban.

 

Scroll to top