Munkaképesség: objektív és igazságos szakvéleményt ígérnek

2016. január 4. | Aktuális, Címlap

Érzékenyítő tréningek, egészségügyi, rehabilitációs és szociális szakemberek képzése, külföldi hallgatók tapasztalatcseréje, valamint sérült és idős emberek mindennapjait megkönnyítő segédeszközök használatának oktatása is zajlik az Atkár Tass-pusztán a napokban átadott Gyógyászati Segédeszköz Központban. A fejlesztésről kiadott közleményben azt írják: olyan szakértői rendszer jött létre, mely a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási központú ellátórendszere számára szakmailag megalapozott, objektív, igazságos szakvéleményt tud nyújtani az egészségkárosodás, illetve a megmaradt munkaképesség mértékéről és a rehabilitálhatóságról.

Az Európai Uniós beruházásból létrehozott komplexum nem csak funkciója, de megjelenése szempontjából is egyedi: a folyosó falain bátorító, pozitív szavak, a termekben pedig olyan sérült személyek fotói és története látható és olvasható, akik kiemelkedőek voltak – sportban, politikában, művészetekben.

A mobil akadálypálya elsőre talán kalandos, szórakoztató játéknak tűnik, pedig nem az: segít begyakorolni a kerekesszékkel való közlekedést – küszöbökön, csúszós vagy egyenetlen felületeken egyaránt. Az oktatókonyhában és fürdőszobában számtalan szokatlan formájú, de hasznos eszközt mutatnak be az ide érkező leendő ápolóknak, szociális vagy rehabilitációs szakmában dolgozó munkatársaknak, vagy akár a sérült, idős rokont ápoló családtagoknak. Stabil fogást biztosító kanalak, távirányítóval leengedhető polcok, egykezes kenyérkenést lehetővé tevő eszköz – mind a megváltozott életvitelű emberek mindennapjait segíti.

„Itt van például ez a bot, mely alkalmas arra, hogy leesett tárgyakat felvegyünk a földről anélkül, hogy lehajolnánk. Nem túlzás azt állítani, hogy ez az eszköz képes megmenteni egy ember életét. Ha ugyanis egy részlegesen lebénult ember hazatérve nem tud lehajolni a leejtett lakáskulcsáért, akkor a kinti hidegben akár meg is fagyhat pár óra alatt” – mondta szakmai bemutatóján Sánta Erzsébet, az NRSZH Orvosszakmai Ellenőrzési és Módszertani Főosztályának bizottsági főreferense.

A projekt során az épületátadáson túl megvalósultak módszertani fejlesztések, elkészült a komplex minősítést támogató informatikai rendszer, valamint megtörtént a rehabilitációs hatósági és szolgáltatási feladatellátásban résztvevő szakemberek felkészítése is. Képes megítélni a megmaradt, fejleszthető képességet, ez által foglalkozási rehabilitációs javaslatot készíteni a foglalkoztatási szervek részére. A kiemelt Európai Uniós projektet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal valósította meg mintegy 4 milliárd forintos költségvetéssel.

A projektet záró rendezvényen – melyet az atkári központban tartott a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal – részt vett Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa is. Beszédében hangsúlyozta, hogy általánosságban a projekt hatására pozitív irányban változhat meg a megváltozott munkaképességű személyekről alkotott kép és hozzáállás.

Farkasné Farkas Gyöngyi főigazgató nyitóbeszédében összefoglalta a hivatal által megvalósított, és a napokban sikeresen lezárt projekteket, melyek a szociális és a rehabilitációs szakma fejlődését segítették elő, továbbá bemutatta a már megvalósult képzések összefoglaló adatait. Popovics Réka főigazgató-helyettes felidézte azt a szakmai múltat, melyet kezdő szakemberként tapasztalt, összevetve a logikusabb, átláthatóbb rendszerben működő jelennel. Dr. Dános László főosztályvezető-helyettes a projekt által létrejött fejlesztések orvos-szakmai szempontú gyakorlati hasznáról beszélt, mely tapasztalható a komplex minősítések elvégzése során is. Dr. Dorogi Rajmund főosztályvezető a projekt jövőbeli hasznosulásáról tartott előadást. Dr. Paphalmi Rita a központ vezetőjeként előadásában kihangsúlyozta, hogy a világon 650 millió fogyatékos személy él, így ők a legnagyobb kisebbségnek számítanak, integrációjuk pedig kiemelt EU-s feladat.

Scroll to top