Nemzetközi civil SM találkozó Pécsen a Visegrádi Alap támogatásával

2011. január 3. | Visegrádi Alap

Nagyszabású nemzetközi szakmai és civil találkozót szerveznek Pécsen 2011 tavaszán: az itthoni és külföldi orvosoknak és kutatóknak neurológiai szimpóziumot hirdettek meg, azzal párhuzamosan pedig mintegy tíz ország részvételével az SM beteg- szervezetek civil konferenciáját rendezi meg a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Összességében több száz embert várnak Pécsre Európából. A szervezők abban bíznak: a [&hellip

Nagyszabású nemzetközi szakmai és civil találkozót szerveznek Pécsen 2011 tavaszán: az itthoni és külföldi orvosoknak és kutatóknak neurológiai szimpóziumot hirdettek meg, azzal párhuzamosan pedig mintegy tíz ország részvételével az SM beteg- szervezetek civil konferenciáját rendezi meg a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Összességében több száz embert várnak Pécsre Európából. A szervezők abban bíznak: a szakmai tapasztalatcserén túl a külföldi partnerekkel sikerül konkrét együttműködésekben, közösen megvalósítható kezdeményezésekben is eredményeket elérni a betegek helyzetének javítása érdekében.

Az angol nyelvű konferencián résztvevő orvosok számára a referátumok betekintést engednek abba, hogy a kutatók min dolgoznak, s milyen eredményeket értek el a laboratóriumokban, a klinikai gyakorlatban, illetve milyen terápiás irányvonal érvényesülhet a közeljövőben a kezelések terén. A konferencia nemcsak az előadókat tekintve nemzetközi, a szervezők célkitűzése szerint a hallgatóság is több országból érkezik, s a rendezvény 2011-ben Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb neurológiai tanácskozása lesz.

Sok országból érkeznek

A konferencia orvosi szekcióiban a neuroimmunológiai kutatások kerülnek fókuszba. A prof. dr. Illés Zsolt és prof. dr. Komoly Sámuel nevével fémjelzett tudományos bizottság által közzétett szakmai program tanúsága szerint a felkért magyar orvosok mellett Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Lengyel- országból, Nagy-Britanniából, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Oroszországból, Svájcból, sőt a tengeren túlról, az Egyesült Államokból is várnak előadókat, akik különféle tematikák szerint a tudományos kutatásokról, a terápiákról, a neurológiai betegségek – kiemelten az SM – új megközelítési módjairól tartanak előadásokat.

Az orvosi konferenciához civil fórum is kapcsolódik, az MSMBA rendezésében ugyanis Európa számos országából várják az SM betegszervezetek képviselőit Pécsre: többek között Oroszországtól Lettországon, Litvánián és Észtországon keresztül Lengyelországig és Ausztriáig összesen csaknem tíz országból jelezték már előzetes részvételi szándékukat a pécsi seregszemlére.

Az SM betegekért dolgozó civil képviselők – köztük sokan maguk is SM betegek – több témát járnak körül. A civil szekció is alapvetően angol nyelvű, ám mivel a hazai területi SM szervezetek képviselői nyomán magyarok is szép számmal jelen lesznek, ezért a szervezők az angol-magyar tolmácsolást biztosítják. A konferenciára az SM betegeket képviselő, hivatalosan bejegyzett hazai civil szervezetek vezetői nemcsak meghívót, a megadott témákon belül felszólalási lehetőséget is kapnak.

A tervezett szakmai programban szó lesz arról, hogy melyik országban mennyire tájékozottak a betegségről, miként tudják mozgósítani a civilek a lakosságot. Kiemelt témaként szerepel a rehabilitációs SM centrumok betegellátásban betöltött helye és jelentősége, a rehabilitáció formái és megszervezése. Emellett cél konkrét együttműködések kialakítása is, hogy ne csak elméletben, hanem a mindennapokban is minél több jó gyakorlat megvalósulhasson a régió SM betegeinek javára.

Nem öncélú a találkozó

A szervezők reményei szerint olyan együttműködések is kialakíthatók lesznek, amelyek révén eséllyel lehet indulni nemzetközi pályázatokon, s megvalósítani olyan programokat, kutatásokat, esetleg meghonosítani olyan szolgáltatásokat, amelyek javíthatják a rehabilitációs esélyeket, az életminőséget.

Egyébként maga a pécsi konferencia is nyert már egy pályázaton: a Visegrádi Alap 7200 euróval, azaz mintegy 2 millió forinttal járul hozzá a tanácskozás költségeihez (a hazai és külföldi résztvevők számára is ingyenes a részvétel). A nemzetközi alap ezzel a dotációval díjazza már magát a kezdeményezést is, hogy egy olyan regionális fórumot szervez meg az MSMBA, amelybe mások mellett a visegrádi országok mindegyikét, azaz a cseheket, a szlovákokat és a lengyeleket is bevonja.

A 2011. március 25-26-i konferencia egyedisége az is, hogy a betegszervezetek delegáltjainak és az orvos-kutatóknak a programjában lesz kapcsolódási pont, ami jó alkalom lehet a tudomány és a civil szféra képviselőinek a közvetlen kapcsolatfelvételre, egymás nézőpontjának, törekvéseinek megismerésére.

Bár Pécs számára az Európa Kulturális Fővárosa cím 2010-re szólt, a neurológiai konferencia mind helyszínválasztásában, mind szellemiségében még kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. A szakmai és civil programra irányuló nemzetközi figyelmet az is növelheti, hogy ebben az időszakban Magyarország az Európai Unió soros elnöke.

Kapcsolódó cikkek:
Országszerte cikkeztek az SM betegekről
Ezerarcú betegség, ezer harc a sorstársakért
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet

 

Scroll to top