Nyíregyháza: szorosabbra fűznék a kapcsolatokat

2010. március 5. | Közösség

Tisztújító közgyűlést tartottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelynek eredményeként Bákonyi Csilla, az egyesület eddigi elnöke Zelenákné Juhász Magdolnának adta át a stafétát. Az új elnök tavasz óta tagja az egyesületnek, legfontosabbnak azt tartja, hogy minél több beteget be tudjanak vonni a közösségi életbe. Ezentúl minden hónap első csütörtökén tartanának a Nyíregyházi SM Centrumban gyűléseket, a lakáshoz kötött [&hellip

Tisztújító közgyűlést tartottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelynek eredményeként Bákonyi Csilla, az egyesület eddigi elnöke Zelenákné Juhász Magdolnának adta át a stafétát. Az új elnök tavasz óta tagja az egyesületnek, legfontosabbnak azt tartja, hogy minél több beteget be tudjanak vonni a közösségi életbe.

Ezentúl minden hónap első csütörtökén tartanának a Nyíregyházi SM Centrumban gyűléseket, a lakáshoz kötött betegeket is aktívabban bevonnák az eseményekbe, az összefogás jegyében közösen szervez-nének programokat a Nyíregyházi SM Klubbal, s azokat a betegeket is megszólítanák, akik eddig nem csatlakoztak egyik civil szervezethez sem – sorolja Zelenákné Juhász Magdolna a legfontosabb célkitűzéseket, amelyeket mint elnök szeretne a csapatával megvalósítani.

A civil szervezet új vezetőjénél tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget, ám utána évekig nem sok ügyet vetett rá, egészen addig, míg három éve egy állapotrosszabbodás folytán immár muszáj volt komolyan vennie a kórt. Mint sok sorstársnak, számára is nagy megrázkódtatást okozott a korlátaival való szembesülés, ám utóbb mégiscsak felülkerekedett benne a pozitív életszemlélet. A 31 évig óvónőként dolgozó asszony a bodrogkeresztúri óvodától – a hosszú leszázalékolási procedúrát követően – idén márciusban vett hivatalosan is búcsút. Január óta jár kezelésekre a Nyíregyházi SM Centrumba, ott ismerkedett meg sok beteggel, s érlelődött meg benne a gondolat, hogy a megyei civil szervezet berkeiben volna ambíciója és ereje ötletei megvalósítására. Augusztusban részt vett az egyesület hagyományosnak mondható nyírbátori kirándulásán, ahol lányával egy meglepetésműsorral gondoskodtak arról, hogy a résztvevők megőrizzék őket az em- lékezetükben: hastáncbemutatót tartottak, amelyhez mások is csatlakoztak, s ez is fokozta a jó hangulatot.

– A kirándulások jelentőségét nem szabad alábecsülni, mert sok olyan beteg van, aki csak ezeken az alkalmakon tud kitörni a négy fal magányából. Fontos szerepe lehet a mozgáskorlátozottak életében a zenének és a táncnak is, mert ez segíthet felszabadulni a mindennapok nyomása alól. Ugyanezt a célt, a gátlások oldását szolgálhatná például egy amatőr színjátszókör megszervezése is – érzékelteti Zelenák- né Juhász Magdolna, hogy a klasszikus programoktól eltérő kezdeményezések sem idegenek tőle. Szintén fontosnak tartja, hogy azok a betegek is átélhessék a közösségi rendezvények hangulatát, akik állapotuk miatt nem tudnak azokon részt venni, ezért szeretné ha minél több otthoni látogatásra sor kerülhetne.

Az egyesület vezetője az SM betegeket érintő gondok közül egyébként is a közlekedést tartja az egyik legsúlyosabb kihívásnak, hiszen a nehezen mozgó betegek számára nincs elég (vagy nem megfizethető) támogató és szállító szolgálat. Az októberi megbeszélésen is napirendre került: a betegek sokszor érzik úgy, az esélyegyenlőség ígérete csak szóbeli nyilatkozatokban, esetleg teátrális gesztusokban nyilvánul meg, ám valódi törekvés nincs rá.

 

Scroll to top