Összefogott a divatvilág az ezerarcú kór ellen

2013. május 27. | Közösség

Különleges szalonbemutatón lépetek együtt kifutóra a hazai divatszakma képviselői és sclerosis multiplexben (SM) szenvedő hölgy társaik. Öt neves modell, két tervező, fodrászok és sminkesek vállalták a felkérést, hogy megmutassák a minden nőben megbújó szépséget. Epres Panni, Kocsis Korinna, Miklósa Tímea modellek és Hajda Eszter szépségnagykövet támogatásával a modellek bebizonyították, SM betegként is lehet teljes életet [&hellip

Különleges szalonbemutatón lépetek együtt kifutóra a hazai divatszakma képviselői és sclerosis multiplexben (SM) szenvedő hölgy társaik. Öt neves modell, két tervező, fodrászok és sminkesek vállalták a felkérést, hogy megmutassák a minden nőben megbújó szépséget.

Epres Panni, Kocsis Korinna, Miklósa Tímea modellek és Hajda Eszter szépségnagykövet támogatásával a modellek bebizonyították, SM betegként is lehet teljes életet élni.

Amint arról a Weborvos beszámolt, az esemény megálmodója, a korábban modellként dolgozó Pataky Tímea, az SM betegek és hozzátartozóik önkéntes patrónusa különös megoldást választott a figyelemfelkeltésre. A Magyaror Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvánnyal (MSMBA) karöltve olyan divatrendezvényt hívott életre, ahol egészséges és beteg modellek közösen képviselték a valódi nőiesség sokszínűségét. A modell legfőbb célja, hogy sclerosis multiplexben szenvedő édesanyja esetén keresztül hívja fel a figyelmet az ezerarcú kórra. Bár az SM gyógyíthatatlan, a betegek megfelelő ellátása képes megadni a teljes élet lehetőségét. A divatbemutató ezért remek példa arra, hogy az SM betegekben sokkal több rejlik, mint amennyit valójában tudunk róluk.

A felkért tervezők és a divatipar képviselői egytől egyig örültek a megkeresésnek, amire nem pusztán szakmai kihívásként tekintettek, hiszen többen találkoztak már a betegséggel korábban. „A legfontosabb a kollekció összeállítása során, akár beteg, akár egészséges modellekre tervezünk, hogy a ruhák viselői maradéktalanul szépnek és nőiesnek érezzék magukat” – mondta Glotz Erika, aki kollekciójával támogatta a kezdeményezést, ahogy a Sugarbird tervezői is.

„Amikor egy betegség egész életre szól, nagyon fontos mindig megőriznünk a saját nőiességünkbe vetett hitünket” – erősíti meg Nadabánné Benyik Éva, az MSMBA ügyvezető titkára. „A mai esemény önzetlen közreműködői megerősítettek minket abban, hogy életünk éppúgy nyitva áll a szépségre és az örömre, mint az egészségeseké.”

Az eseményre meghívást kaptak egészségügyet képviselő legfontosabb döntéshozók is: Dr. Kovács József, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója.

A sclerosis multiplex Magyarországon mintegy 8 ezer, Európa szerte 600 ezer családot érint. A fiatal felnőttek körében az egyik leggyakoribb, a központi idegrendszert megtámadó gyógyíthatatlan betegség, amely gyakran mozgáskorlátozottságot, kiszolgáltatottságot okoz. A kiszámíthatatlan tünetei miatt “ezerarcú kórnak” is nevezett betegség oka ismeretlen. Az SM nem gyógyítható, de az Európában elérhető terápiás lehetőségek egyre bővülnek és a rehabilitáció jelentőségét sem lehet túlbecsülni. Magyarországon az MSMBA tartja fenn az egyetlen kifejezetten az SM-betegek igényeire szabott rehabilitációs központot, Nyíregyházán.

 

Scroll to top