Oltások influenza és tüdőgyulladás ellen – Nemcsak a koronavírus okozhat súlyos megbetegedést

2021. december 13. | Aktuális

Az influenzavírusok elleni és a pneumococcus baktérium okozta, gyakran felülfertőződés miatt kialakuló tüdőgyulladás ellen védő vakcinák is elérhetők, ezeknek sincs ellenjavallata SM-ben.

A koronavírus elleni védőoltások mellett ebben a szezonban is ingyenesen kérhető a háziorvosnál bárki számára az influenza elleni oltóanyag, legalábbis a magyar gyártású. Ez a 3Fluart nevű védőoltás, ami három inaktivált vírustörzset tartalmaz. A körülbelül 4500 forintért a patikákban receptre beszerezhető Vaxigrip tetra nevű vakcina technológiája valamivel modernebb és négy vírustörzset tartalmaz, azonban dr. Mike Andrea, a tatabányai Szent Borbála Kórház neurológus főorvosának megjegyzése szerint a negyedik vírustörzs, ami csak ebben az import vakcinában van benne, tavaly a COVID miatti óvintézkedések mellett gyakorlatilag kihalt. Engedélyeztek egy influenza elleni vakcinát kiváltó orrspray-t is, ami valószínűleg lapzártánk után válik elérhetővé, ám amint a főorvos rámutatott, mivel az legyengített, élő vírustözset tartalmaz, így autoimmun betegség miatt kezelt betegeknél nagyon korlátos az alkalmazhatósága.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlása szerint az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás bármilyen időköz betartásával vagy akár egyszerre is beadható. Utóbbi esetben a két oltást különböző helyre, a bal és a jobb felkarba érdemes adni. De ha az oltóorvos azt javasolja, akkor 1-2 hét időköz betartásával is biztonsággal adható a két oltás. Mike Andrea inkább ez utóbbi megoldást tartja optimálisnak, mondván, ha oltási reakció vagy ritka szövődmény lépne fel, elkülöníthető, hogy azt melyik oltás váltotta ki. Az influenza elleni vakcina beadását sem érdemes halogatni, mert a védettség kialakulásához körülbelül 2 hét kell. Aki beoltatja magát, másokat is véd, mert sokkal kisebb lesz a kockázata, hogy továbbadja másnak a betegséget.

A pneumococcus baktériumtörzsek ellen is létezik védőoltás. Ezt felnőtteknél csak egyszer kell alkalmazni, nem szükséges évente ismételni, mert hosszú távú védelmet biztosít. A vakcinát évek óta a kisgyerekek már kötelezően megkapják idehaza. A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, a véráramba jutva vérmérgezést (szepszis) okozhatnak. Idősebbeknél, illetve legyengült immunrendszerű embereknél az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladást okozó bakteriális felülfertőződés, ez a koronavírussal fertőzöttek állapotát is súlyosbíthatja, rontva a felépülési esélyeket. Ezt a szövődményt gátolhatja meg a vakcina. Ez az oltóanyag is vényköteles, a háziorvos vagy szakorvos is felírhatja, viszont fizetni kell érte, kiemelt tb támogatás nélküli ára 12-16 ezer forint.

Scroll to top