Országos SM Fotópályázat: itt a közönségdíjas fotó!

2019. augusztus 15. | Kiemelt

Lezárult a 2019-es Országos SM Fotópályázat közönségszavazása. A legtöbb voksot – 3 nap alatt több mint 2100 szavazatot – Zagyvai Gábor pályamunkája nyerte el. Mellette több mint 1100 szavazattal kiemelkedett a mezőnyből Czeglédi Renáta pályaműve is. Felfedjük a képek hátterét.

A 2019-es Országos SM Fotópályázat közönségszavazásán a beérkezett 183 fotóból 40 képet tettünk közzé. Sok fotóra két-háromszáz szavazat is érkezett, ami egy 3 napos szavazási időszakban nagyon szép eredmény. Két kép emelkedett ki többszörösen a mezőnyből. Czeglédi Renáta pályaművére több mint 1100 szavazat érkezett, a közönségszavazat nyertese pedig Zagyvai Gábor pályázata, amelyre több mint 2100 voksot regisztráltunk. (A fotókra kattintva a képek nagyobb méretben is láthatók.)

A fotókhoz előzetesen tudatosan nem adtunk meg leírást, mert egy fotópályázat lényege, hogy a képek magyarázat nélkül is érvényesek legyenek. Most viszont már érdemes megismerni a két fotó hátterét.

Czeglédi Renáta a közönségszavazásba bekerült egyetlen fotót küldte be a pályázati felhívásra. A képről ezt írta: “Édesanyámnál 36 éve diagnosztizálták az SM-et. A betegség a látását támadta meg, épphogy lát, illetve fizikailag gyengébb az átlagnál. Az egyetlen unokája ad neki hatalmas erőt. Sajnos emelni, hosszabb ideig fogni nem tudja. A képpel azt szeretnénk szemléltetni, hogy bár az SM elvette a látását, az erejét, azonban az unokája erősítette az életbe vetett hitét, az akaratát. A kép címét úgy fogalmaznám meg, hogy: A feltétel nélküli szeretet győzelme az SM felett!”

Zagyvai Gábortól több fotó is érkezett a képeken látható Dávidról és kisfiáról. A képek mellé ezt írta: “Dávidot 7 éve diagnosztizálták a betegséggel, de ez nem tántorította el, hogy élje tovább az életét. Egy nagyon kedves, közvetlen kisfiú édesapja és feleségével most várják második gyereküket. Szerettem volna bemutatni pár játszótéri képpel, hogy teljes értékű, boldog, kiegyensúlyozott apa.”

Gratulálunk Zagyvai Gábornak az eredményéhez! Emellett pedig mindenkinek őszintén köszönjük, hogy fotójával – az SM betegséget felvállaló fotóalanyként vagy fotósként – hozzájárult ahhoz, hogy minél valósabb kép rajzolódjon ki az SM betegségről, minél kevésbé legyen tabutéma a sclerosis multiplexről beszélni, azt a nyilvánosság előtt is vállalni, hiszen erről a betegségről egyetlen beteg sem tehet. Köszönjük a Roche Magyarország Kft. támogatását is, amely lehetővé tette az Országos SM Fotópályázat lebonyolítását.

A 42 pályázó 183 fotóját a közönségszavazástól függetlenül zsűri értékeli. A fotópályázat szakmai díjazottainak nevét 2019. szeptember 7-én, az Országos SM Napon hirdetjük ki, akkor adjuk át a közönségdíjat is. A képek egy részéből pedig kiállítás is nyílik a rendezvényen, amely terveink szerint eljut ezt követően az ország több városába is.

Aki még böngészné a 40 fotóból álló Facebook galériát, ezt itt továbbra is megteheti.

Az Országos SM Nap részletes programja itt ismerhető meg.

Scroll to top