Országos SM Nap: minden régióból érkeztek betegtársak

2021. szeptember 5. | Címlap

Az ország minden részéből érkeztek SM betegek és hozzátartozók Debrecenbe, az Országos SM Napra.

– Egyre jobb eredményekkel és hosszabb távon kordában tudjuk tartani a sclerosis multiplexet. Az életkilátások javulása viszont azt eredményezi, hogy egyre jobban oda kell figyelni az idősödéssel járó társbetegségekre is. Egy súlyos betegség nem véd meg egy másiktól: nem elég az SM betegek számára a rendszeres neurológiai kontroll, hanem oda kell figyelni az SM betegek rákszűrésére, valamint a népbetegségnek számító betegségek megelőzésére és gondozására is – fogalmazott a rendezvényről kiadott közleményben dr. Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának docense az Országos SM Napon. Hozzátette: a korszerű SM terápiák elérhetők idehaza, ám a betegeknek a kezelések és azok mellékhatásai mellett gyakran meg kell küzdeniük a megváltozott munkaképesség miatti szociális krízissel is. Kiemelte: két orvosi kezelés vagy kontroll között a családon és barátokon túl a civil sorstársközösségek nyújthatnak emberi támogatást a betegeknek.

– Az ország minden részéből érkeztek Debrecenbe sclerosis multiplexes betegek, akik ma ismét megtapasztalhatták a közösség támogató erejét – fogalmazott Furcsa Józsefné, a rendezvényt szervező Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke. Az Országos SM Nap a betegek legnagyobb éves találkozója, amelyet minden évben más-más városban rendeznek meg. – Az SM betegséggel gyakran jár együtt krónikus depresszió és kipihenhetetlen fáradékonyság, emiatt a betegeknek gyakran kell előítéletekkel szembenézniük és a munkanélküliség, az anyagi kiszolgáltatottság is fenyegeti őket – vetette fel Furcsa Józsefné. Hozzátette: az Országos SM Nap célja, hogy a meghívott tapasztalt szakemberek amellett, hogy bemutatják a legfrissebb kutatási eredményeket, segítsenek a betegeknek, hogy a mindennapokban mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

Miután az Országos SM Nap alkalom arra is, hogy a szélesebb közvélemény számára is információkat adjanak át az SM-ről, ezért a közleményben kitértek azokra az alapinformációkra is, miszerint a sclerosis multiplex az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt megtámadó neurológiai betegség. Húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál mutatják ki leggyakrabban. A betegek egy része akár évtizedeken át viszonylag kevés panasszal együtt tud élni a betegséggel, másokat a gyors leépülés fenyeget. Meggyógyítani nem tudják a betegséget, a kezelések célja az SM aktivitásának csökkenése, ezzel a tünetmentesség biztosítása, az állapotromlás elodázása, az életkilátások javítása.

Scroll to top