Próbálják leállítani az SM súlyosbodását, de nagy a kockázat

2016. június 15. | Aktuális, Tudomány

Őssejtbeültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak leállítani a sclerosis multiplex súlyosbodását, de a kockázat halálos is lehet.

Amint az MTI hírül adta, a The Lancet című orvostudományi folyóiratban ismertetett kis létszámú tanulmányukba három kanadai kórházból 28 fő – 18 és 50 év közötti – beteget vontak be a kutatók. 23 beteg esetében a gyógykezelés nagyban csökkentette a betegség rohamait, egy beteg azonban meghalt.

A betegség egyik létező kezelése az immunrendszer elfojtása kemoterápiával, majd őssejtek juttatása a betegek véráramába, ezt a kezelést autológ hematopoetikus őssejt-transzplantációnak (HSCT) nevezik. Kanadai kutatók azonban ennél továbbléptek: nemcsak elnyomták az immunrendszert, hanem teljesen megsemmisítették azt. Majd újjáépítették a beteg saját véréből gyűjtött őssejtekkel, amelyek olyan korai szakaszban vannak, hogy nincsenek benne az SM-et előidéző hibák.

A tanulmány szerzői szerint a túlélők körében 13 éven át nem voltak visszaesések, sem pedig a betegség új észlelhető jelei. Valamennyi résztvevő betegnek korábban rossz kórjóslata volt, és valamennyien átestek hagyományos immunrendszer-elnyomó terápián, amely nem segített az MS meggátlásában. Egy beteg a kemoterápia erős hatásainak következtében vesztette életét.

Mark Freedman, a tanulmány vezető szerzője elismerte, hogy vizsgálatuknak vannak korlátai, például a kis létszám és az, hogy nem használtak kontrollcsoportot, hogy összehasonlítsák a kezelésbe bevontakkal. „Nagyobb klinikai próbákra van szükség, hogy megerősítsék eredményeinket” – idézte a kanadai kutatót a BBC News.

Scroll to top