Rehabilitáció a könnyebb hétköznapokért

2010. március 4. | MSMBA

Az SM-mel az esetek egy jelentős részében évtizedeken át együtt kell élni, nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű életet élnek a betegek.Az aktív gyógykezelések, korszerű terápiák nagyon fontosak a betegség minél tovább való kordában tartásában, ám a kezelések közötti, a mindennapi életvitelt segítő rehabilitáció jelentőségét sem lehet eléggé hangsúlyozni. Az egyik legnagyobb hiányosság Magyarországon éppen [&hellip

Az SM-mel az esetek egy jelentős részében évtizedeken át együtt kell élni, nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű életet élnek a betegek.Az aktív gyógykezelések, korszerű terápiák nagyon fontosak a betegség minél tovább való kordában tartásában, ám a kezelések közötti, a mindennapi életvitelt segítő rehabilitáció jelentőségét sem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az egyik legnagyobb hiányosság Magyarországon éppen a rehabilitációs lehetőségekben nyilvánul meg, ezért volt az MSMBA megalakulásától kezdve az egyik legfontosabb célkitűzés annak elérése, hogy minél több ilyen lehetőséget teremtsenek a betegek számára – ezt a kötelezettségvállalást az alapító okirat is tartalmazta.

Számos tárgyalás zajlott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral és az Egészségügyi Minisztériummal. 2002-ben az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjának társadalmi vitájában az alapítvány jelezte: az esélyegyenlőség jegyében fontos deklarálni a gyógyíthatatlan betegek életminőség-javításának, a rehabilitáció és az otthonápolás biztosításának kívánalmát. Mindez azonban a mai napig nincs megoldva, így az alapítvány a támogatók és a pályázatok révén igyekszik tenni a helyzet javításáért.

A legnagyobb fegyvertény, hogy sikerült létrehozni és 2006-tól folyamatosan működtetni a Nyíregyházi SM Centrumot, amely mind a mai napig az ország egyetlen, kifejezetten az SM betegek igényeire szabott rehabilitációs intézménye. Az alapítvány együttműködési megállapodásokat kötött egészségügyi szolgáltatókkal is, hogy az általános mozgásszervi rehabilitáción felül készüljenek fel a speciális kihívást jelentő SM betegek fogadására is. Erre 2008-tól a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ és a gyulai Kristály Rehabilitációs Intézet is vállalkozott.

A civil szervezet pályázati források elnyerésével és partnerek bevonásával próbál tenni azért is, hogy minél többen találjanak rehabilitációs munkahelyeket. Ebben ugyanakkor  nagyon nagy hiányosság van még mindig az országban.

Az alapítvány sok betegnek segített elérhetővé tenni különféle gyógyászati segédeszközöket, illetve a betegeknek egy jelentős része az elmúlt években több alkalommal is eljuthatott olyan rövidebb-hosszabb rehabilitációs gyógyüdülésekre, ahol a részvételt ugyancsak az MSMBA támogatta.

 

Scroll to top