Riasztólánc az SM-es betegekért

2010. március 2. | Aktuális

A klasszikus civil szervezeti keretek mellett alternatív utak is léteznek az SM betegek elérésére. Amint abba Juhász Adrienn fővárosi mentálhigiénés szakember beavat, egy „Vissza a mederbe” elnevezésű modellprogram keretében igyekeznek minél több családhoz eljutni. A rendszer riasztóelven működik. Ez azt jelenti: ha az óvónők vagy a tanárok tudomást szereznek arról, hogy egy szülő SM beteg, [&hellip

A klasszikus civil szervezeti keretek mellett alternatív utak is léteznek az SM betegek elérésére. Amint abba Juhász Adrienn fővárosi mentálhigiénés szakember beavat, egy „Vissza a mederbe” elnevezésű modellprogram keretében igyekeznek minél több családhoz eljutni.

A rendszer riasztóelven működik. Ez azt jelenti: ha az óvónők vagy a tanárok tudomást szereznek arról, hogy egy szülő SM beteg, s indokoltnak látják, a gyermekjóléti munkatárs bevonásával értesítenek, s mi igyekszünk mihamarabb, a jelzést követő 24 órán belül telefonon felvenni a kapcsolatot a családdal. A hívás nemcsak az oktatási intézményekből érkezhet, hanem a családgondozók, a nonprofit szerveze- tek, a neurológus szakorvosok vagy a háziorvosok részéről, de közvetlenül az SM betegtől vagy családtagjaitól is – tájékoztat Juhász Adrienn.

 

Az érintetteknek ezt követően felajánlják, hogy segítenek az érzelmi terhek mérséklésében, esetleg ha azt igénylik, akkor a családi vagy a családtagok közötti gondok feltárásában, praktikus megoldásában. Az SM betegek lelki gondozásában tapasztalt szakemberek nemcsak pszichológiai támaszt nyújtanak, abban is tudnak segíteni, hogy egy adott probléma orvoslásáért hová érdemes fordulni, sőt ha valakinek nincs saját orvosa vagy szeretne váltani, ebben is közbenjárnak.

A programban nemcsak az egyéni esetekben segítenek a problémák-ban: az SM-es emberek elérésén túl az egészségesekben a betegek, a fogyatékossággal élők iránti empátiát is igyekeznek elősegíteni. Ennek érdekében az iskolákban például a diákoknak speciális órákat
tartanak: a tizenéves gyerekeket számukra játékosnak tűnő feladatok nyomán igyekeznek ráébreszteni arra, a mindennapokban milyen lehet bottal járni, kerekesszékkel közlekedni, siketként, vakként vagy értelmi fogyatékosként élni. Tartanak foglalkozásokat felnőtteknek is: volt már, hogy pedagógus kért segítséget vagy SM-es embert foglalkoztató munkahelyen szerveztek közös tréninget a dolgozóknak.

Az intézmények eddig javarészt a szakemberek és a betegek személyes kapcsolatai révén kaptak hírt a szolgálat létezéséről. A segítségnyújtás a betegeknek ingyenes. A 2009 elején indult program keretében több mint tíz SM beteggel, illetve családdal vették fel közvetlenül a kapcsolatot, s tucatnyi iskolában is jártak. Juhász Adrienn elmondta: nyitottak minden SM-es civil és szakmai szervezettel az együttműködésre. A program részleteiről az smfoe.info@gmail.com e-mail címen vagy a (20) 950-1604-es telefonszámon kapható bővebb információ.

 

 

Scroll to top