Segédeszköz javító műhelyhálózat és távjelenlét rendszer segítheti a betegeket

2012. március 21. | Aktuális

A végéhez közeledik a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) megvalósuló Guruló projekt. A négyéves program célja mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat kiépítése és működtetése. A projekt keretében országszerte 7 javítóműhelyt hoztak létre – tájékoztatta a Medical Tribune-t Kogon Mihály, a MEREK igazgatója a Magyar Ergonómiai Társaság által szervezett szakmai [&hellip

A végéhez közeledik a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) megvalósuló Guruló projekt. A négyéves program célja mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat kiépítése és működtetése.

A projekt keretében országszerte 7 javítóműhelyt hoztak létre – tájékoztatta a Medical Tribune-t Kogon Mihály, a MEREK igazgatója a Magyar Ergonómiai Társaság által szervezett szakmai napon, ahol mozgáskorlátozott emberek életvitelét segítő eszközöket és megoldásokat mutattak be. Ezen műhelyekben jelképes összegért javítják a mozgáskorlátozott emberek mindennapi életéhez nélkülözhetetlen eszközöket, így például a kerekesszékeket. Jóllehet a projekt március végén lezárul, a MEREK feltett szándéka, hogy tovább folytatják a munkát. Ötletekben nincs hiány, a megvalósításhoz keresik a kapcsolatot külső partnerekkel.

Amint arról a Medical Online cikke írt: a szakmai napon a többi közt előadás hangzott el arról, miként lehet a távjelenléttel enyhíteni az egyedül élő idősek, illetve a mozgásukban korlátozottak magányát. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontjának (BME EMT) részvételével futó 3 éves, nemzetközi CVN (Connected Vitality – The Personal Telepresence Network, Összekötött életek – személyes távjelenléti hálózat) projekt célja olyan távjelenlét-rendszer létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek válogathassanak az online társas tevékenységek között. A holland ötletre épülő projekt nagy előnye, hogy a konzorciumi tagok között nemcsak fejlesztők, hanem felhasználók is szerepelnek, akik az elkészült alkalmazásokat azonnal ki is próbálhatják – mutatott rá Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója.

A megoldás egy speciális, két monitorból és két webkamerából, valamint egy 3D-szenzorból álló hardverkonfiguráción alapul: az egyik monitor a megszokott helyen, a másik a billentyűzet helyén található, az egyik kamera a szemre és az arcra, a másik a kézre irányul, a 3D-szenzor a testbeszédet figyeli. Néhány jellemző alkalmazás, amely a csoportos távjelenlét során közösen végezhető: album nézegetése, képregény olvasása, családi videók nézegetése, kifestőkönyv, puzzle, közös böngészés. Bizonyos tevékenységek (festés, kötés, torna) tanításra, illetve rehabilitációra is kiválóan alkalmasak – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kapcsolódó cikkek:
Magyarország az átlagnál kevesebbet fordít egészségügyre
Rokkantak: merre vezet a visszaút?
A megszorítások elérhetik a gyógyászati segédeszközöket is
Réthelyi: átalakulhat a fogyatékos emberek segédeszköz-ellátása
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?

 

Scroll to top