Abilympia: Füzesgyarmaton ralliztak az SM betegek

2010. június 3. | Közösség

Malom, sakk, hidegtál készítés, römi, horgolás, darts verseny, szellemi vetélkedők. Nem is teljes azoknak a versenyszámoknak a felsorolása, amelyekben májusban SM betegek mérhették össze ügyességüket a békés megyei Füzesgyarmaton. A Békés Megyei SM Egyesület Magyarországon elsőként rendezte meg sclerosis multiplexes emberek számára a képességek és készségek versenyét. Az Abilympia elnevezésű három napos eseményre a 11 [&hellip

Malom, sakk, hidegtál készítés, römi, horgolás, darts verseny, szellemi vetélkedők. Nem is teljes azoknak a versenyszámoknak a felsorolása, amelyekben májusban SM betegek mérhették össze ügyességüket a békés megyei Füzesgyarmaton.

A Békés Megyei SM Egyesület Magyarországon elsőként rendezte meg sclerosis multiplexes emberek számára a képességek és készségek versenyét. Az Abilympia elnevezésű három napos eseményre a 11 kategóriában meghirdetett vetélkedőn túl is tartalmas programok sorával várták a szervezők a versenyen résztvevőket, kísérőiket és az érdeklődőket. A résztvevők naponta más-más gyógyászati segédeszköz bemutatót nézhettek meg, szűrővizsgálatokon, egészségügyi szaktanácsadáson vehettek részt, de korszerű ételkészítési technikákkal is ismerkedhettek – számolt be az úttörő rendezvényről a Békés megyei egyesület honlapja.

A 20 versenyző és további csaknem 50 érdeklődő részvételével zajló eseményen csupán a májusi esős időjárásra lehetett némi panasz, mivel az nem kedvezett a szabadtéri programoknak. A résztvevők a harmadik nap végén egybehangzóan nyilatkoztak: a szervezésben és a lebonyolításban sem találtak kivetnivalót. Sőt.

Az Abilympia ünnepélyes megnyitóját követően a tábla- és kártyajátékok versenyével kezdődött meg a képességek- és készségek versenyének programja. Jó hangulatú vetélkedésen dőlt el, hogy sakkban, malomban és römiben ki a legjobb, illetve legszerencsésebb játékos. A versenyzők mellett kézimunkázók is bemutatkoztak: a helyszínen egy kis kiállítást rendeztek az alkotásaikból. A vetélkedés mellett szórakozásra is jutott idő: mindenkit magával ragadott a Roll Dance tánccsoport ünnepi műsora, amelyben kerekesszékes és egészséges táncosok mutattak be koreográfiákat.

A második napon a szellemi vetélkedők kerültek a középpontba. A hagyományos feladványokon túl, Mit tudsz az SM-ről? címmel a sclerosis multiplex betegséggel kapcsolatos ismeretekre koncentráló háziversenyt is szerveztek. A résztvevők beszámolója szerint nagyszerű élmény volt egymásra figyelve, egymást segítve megoldani a feladatokat. Az együttgondolkodás a sikeres feladatmegoldás mellett a csapatszellem fokozásához is hozzájárult. Délután az ínycsiklandozó finomságok kaptak főszerepet. A napközben az abilympia versenyprogramjának keretében elkészített étvágygerjesztő hidegtálak és saláták a versenyen kívül is szerepet kaptak: este közös vacsorán fogyasztotta el a társaság a remekműveket.

Meglepetéseket tartogatott a darts verseny is, hiszen a célbadobó játék során olyanok is sikerélményhez jutottak, akik még sohasem próbálták ezt a játékot. A legkülönlegesebb versenyszám azonban a ralli volt. Az akadálypálya szellemes és nehéz volt, de a kerekesszékes versenyzők igazi versenyszellemről tanúskodtak, bátrak és nagyon ügyesek voltak.

A versenyszámok után a rendezvény harmadik napja a pihenés és felüdülés jegyében telt. A résztvevők a helyi gyógyfürdő medencéiben összegezték az előző napok élményeit.

Az eredményhirdetés és a rendezvény ünnepélyes zárása az együtt töltött három nap sikerén felbuzdulva egy újabb abilympiára való felkészülés kezdete is volt egyben. Versenyzők, kísérők és szervezők egyaránt bíznak abban, hogy az első magyar abilympiát továbbiak követik majd.

Kapcsolódó cikkek:
Ismét Szlovákiába hívják a sorstársakat
Abylimpiát hirdetnek Békés megyében

Scroll to top