SM betegek alkotásaiból rendeztek kiállítást Szegeden

2016. augusztus 2. | Aktuális, Közösség

A sclerosis multiplexes betegek alkotásait Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában állították ki. A kézműves termékek újrahasznosított anyagokból készültek, értéküket emeli, hogy a betegek sokszor komoly akadályokat leküzdve tudják elkészíteni műveiket.

A Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád megyei Egyesülete által szervezett  kiállítás célja, hogy megmutassa, az SM betegek is hasznos és értékes tagjai a társadalomnak, az akaraterő, a kitartás és a találékonyság pedig segít leküzdeni az nehézségeket.

Láthatók például medálok kavicsból vagy törött kanálból, kosár újságpapírból, fülbevaló legóból vagy gumicukorból. A SM betegeknek alapított, önkormányzati támogatású ÚjrahasznoSMűhely sokakból rejtett képességeket hozott a felszínre. A szeged.hu portál beszámolója szerint az egyik kiállító, Radicsné Lengyel Helga elmondta: gyermekkorában egy cseresznyét sem tudott lerajzolni, számára az alkotás új távlatokat nyitott, azóta már mandalákat is rajzol. Székely Eszter ékszereket készít orvosi alapanyagokból, infúziós kupakokból, fecskendőkből. Nem látszik, hogy beteg, pedig az egyik kezét már csak nehezen tudja használni. Egy bonyolultabb fülbevaló elkészítése számára már akár másfél órát is igénybe vehet.

Gyurácz Annamáriánál 7 éve diagnosztizálták a kórt. Jelenleg ő a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád megyei Egyesületének elnöke. Elmondta: olyan aktív sorstársi közösséget hoztak létre, amiben az SM betegek újra hasznosnak érzik magukat, ez az ÚjrahasznoSMűhely. Nemcsak a textilt vagy a papírt hasznosítják újra, hanem önmagunkat is újra hasznossá teszik és ezért újra a társadalom hasznos tagjának érzik maguknak.

A kiállított termékek megvásárolhatók, azonban azoknak nincs fix áruk: adományért cserébe lehet hazavinni azokat. Az alkotókkal pedig személyesen lehet beszélgetni, ezáltal sikerülhet elérni, hogy a társadalom tagjai megismerjék az SM betegséget, és nyitottabbak, empatikusabbak legyenek az érintettek irányában.

Scroll to top