SM betegként úszta át a Balatont

2021. szeptember 2. | Sorstársak

A 30 éves székesfehérvári Tóth Eszter SM betegként teljesítette augusztus elején a Balaton-átúszás versenyét.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Alapítványhoz eljuttatott beszámoló szerint a 11 éve az SM-mel együtt élő, javuló-rosszabbodó betegségtípussal diagnosztizált Tóth Eszter már régóta tervezte, hogy átússza a Balatont. Jó alapot adott neki az, hogy gyermekkora óta úszik, egy ideig versenyszerűen is sportolt.

A nevezéshez 30. életévének betöltése adott végső lendületet. Eszter arról számolt be: háziorvosa óvta az indulástól a szervezetét érő túl nagy terhelés veszélye miatt. Ő mégis edzett, fokozatosan készült a hosszú úszásra. Rajthoz állt, a célja nem a minél jobb eredmény elérése, sokkal inkább a táv biztonságos teljesítése volt. A Révfülöp és Balatonboglár közötti versenyt végül 2 óra 37 perces futamidővel sikeresen teljesítette.

Az SM betegeknek szóló, SM eSzMecsere „digitális rádióadás-sorozat” legutóbbi epizódja is épp a mozgás fontosságával foglalkozott. Tóth Eszter kiemeli: a verseny után hallgatta meg az adást, ami alapján úgy látja, az ő esete is példája lehet annak, hogy az SM betegek életében is szerepe lehet a mozgásnak.

A beszélgetést MEGHALLGATHATJA IDE (Spotify) vagy IDE (SoundCloud) KATTINTVA IS!

A mozgás szerepéről az iSMeretek című, a sclerosis multiplexről átfogó tudástár anyagaiban is volt szó, amelyet IDE KATTINTVA találhat meg.

Scroll to top