SM betegségben is előnyös a testmozgás

2019. január 22. | Életmód, Kiemelt, Tudomány

A legújabb kutatások szerint az erősítő edzések növelheti az SM-betegek függetlenségét és javítják az életminőséget is.

Az 1980-as évek során úgy vélték, a testmozgás és a súlyzós edzés kedvezőtlen az SM-ben szenvedők számára. Ennek a feltételezésnek számos oka volt: úgy gondolták, hogy a testmozgás tovább súlyosbítja a fáradtságot, ami gyakori az SM-ben. Attól tartottak, hogy a mozgástól az SM-ben szenvedő beteg túlmelegszik, ezáltal súlyosbodik a betegsége. Az idő és a tapasztalat azonban megcáfolta ezeket az elméleteket. Ma már tudjuk, hogy a testmozgás óriási előnyökkel jár.

“Az SM-beteg számára a testedzés segíthet a lehető legnagyobb függetlenség elérésében, javítja az energiaszintet, csökkenti a fáradtságot, segít a görcsök szabályozásában, javítja a hangulatot, valamint azoknak az izmoknak a működését, amelyek szabályozzák a belek és a húgyhólyagot” – idézi a Webbeteg összefoglalójában Nancy Dollenmeyert, MPT, MSCS, a Mercy Therapy Services St. Louis terapeutáját.

Sok SM-ben szenvedő beteg – akik közül néhányan nagyon sportos életmódot folytattak a diagnózisuk előtt – döntött úgy, hogy nem hallgat a testmozgást tiltó szóra, rendszeresen edzettek, és azt hasznosnak találták az életminőségükkel kapcsolatban. Az igazi fordulópontot azonban az Utah-i Egyetemről a Jack Petajan és munkatársai által publikált cikk jelentette, amely az aerob testmozgás hatását vizsgálta az SM-es betegeknél. A National MS Society által finanszírozott és az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy az aerob testmozgás nemcsak az SM-betegek szív- és érrendszeri állapotát, hanem számos módon az életminőségüket is javíthatja. Ezt követően nagyon sok olyan kutatás készült, ami az aerob tevékenységen túl, más típusú testedzések előnyeit vizsgálja.

Egy friss tanulmány, amelyet az Adaptive Physical Activity Quarterly című kiadványban közöltek, megállapította, hogy az állóképesség-fejlesztő úgynevezett resistance edzések különösen javították az SM-es betegek járóképességét és általános életminőségét. “Amikor a résztvevőket megkérdeztük, a legtöbben a mindennapi élet során tapasztalt, járási állóképességükben és teljesítményükben bekövetkező pozitív változást említették ” – mondja a tanulmány szerzője, Lesley J. White. “Ezek az eredmények együttesen azt sugallják, hogy a fizikai funkció javulhat a programban való részvétellel, és arra utalnak, hogy az SM miatt bekövetkező fizikai funkciók romlása részben visszafordítható lehet. Emellett számos résztvevő úgy tapasztalta, hogy hosszabb ideig képes állni, jobb izom-állóképessége lett, így több dologra képes, és lassabban fárad el, javult az egyensúlya és biztosabb a lépcsőkön, valamint több ereje van a ház körüli munkákhoz, vagy az autóból történő ki- és beszálláshoz. Egyesek azt is megemlítették, hogy azáltal, hogy többre képesek, az önbizalmuk is nőtt” – teszi hozzá White.

Hogyan kezdje el? A cikk szerzője azt javasolja, próbáljon mindenki olyan edzésprogramot találni, amely napi legalább 15-20 perc mérsékelt vagy kissé megerőltető mozgásból áll, 5-10 perces részekre bontva a kifáradás csökkentése érdekében, ha ez probléma. Kiválóak lehetnek a köredzések, melyek lehetővé teszik, hogy a test minden részét átmozgassa, miközben pihenőt tart a gyakorlatok között.

Mivel az SM minden beteg esetén egyedi, fontos, hogy egy SM-re specializálódott fizioterapeutával egyeztessen bármilyen edzésprogram megkezdése vagy abbahagyása előtt! Ők olyan dolgokra is figyelnek, amelyek kihívást jelenthetnek egy SM-beteg számára: például a görcsösség, a fáradtság, a rendellenes vérnyomás- vagy pulzusváltozás, a bőr- és ízületi problémák, a szédülésből adódó esési veszély, stb. Egy ilyen szakember támogatása és irányítása mellett sikeresen megtalálhatják és rendszeresen végezhetik az SM betegek is a számukra megfelelő edzésprogramot. Sok SM-beteg, aki valamelyik divatos fitneszprogrammal próbálkozik, lesz frusztrált vagy gyakran a túlzásba vitt edzés tüneteit tapasztalja, pedig néhány egyszerű módosítással az SM-ben szenvedők is megtalálhatják a nekik megfelelő fitneszprogramot. Mielőtt valaki új edzésprogramot kezdene, mindenképp beszéljen kezelőorvosával.

Scroll to top