SM: egy tabletta jelentheti a reményt

2010. március 5. | Tudomány

A szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális (tablettás) kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást – közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban. Amint arról a HVG beszámolt, a Gavin Giovanonni által vezetett londoni kutatócsoport mintegy 1300 pácienst követett két éven át, mágneses [&hellip

A szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális (tablettás) kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást – közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban.

Amint arról a HVG beszámolt, a Gavin Giovanonni által vezetett londoni kutatócsoport mintegy 1300 pácienst követett két éven át, mágneses rezonanciás felvételeket (MRI) is készítve róluk. A betegek kettő vagy négy adag tablettát, illetve placebót kaptak egy éven át. A hatóanyagot tartalmazó tablettát szedőknél 55 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett visszaesés és 30 százalékkal kisebb valószínűséggel rosszabbodtak az SM-mel összefüggő tüneteik.

A szklerózis multiplex általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely.

Az idegrendszeri károsodáshoz, mozgás- és látászavarhoz vezető betegség előfordulása a mérsékelt éghajlaton élő embereknél egy ezrelék körüli, gyakrabban érint nőket, mint férfiakat. A immunválaszt csökkentő tabletta az első szájon át szedhető SM-gyógyszer lehet, eddig injekciós, illetve infúziós kezeléseket alkalmaztak.

Scroll to top