SM szervezet hozta divatba az önkéntességet

2015. július 20. | Közösség

Az Önkéntes Pont létrehozása és működtetése Gyulán című program során mintegy 150 önkéntes több mint 4200 munkaórát teljesített. Július 31-én lezárul az Önkéntes Pont létrehozása és működtetése Gyulán című projekt. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete által elnyert pályázat megvalósításáról és a 11 hónapos munka eredményeiről zárókonferencia keretében számoltak be az illetékesek július 15-én, a gyulai Civil Házban.

Amint arról a Gyulai Hírlap beszámolt, a rendezvényen dr. Görgényi Ernő polgármester az önkéntes munka fontosságáról beszélt. Mint hangsúlyozta, bár a sclerosis multiplex betegséggel minden érintettnek egyedül kell megküzdenie, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének hála Gyulán és környékén ezt a csatát mégsem magányosan kell megvívniuk a betegeknek.

– E szervezet tagjai nem fontolgatták, hogy belevágjanak-e 2014 őszén az Önkéntes Pont létrehozásába és működtetésébe, így szeptemberben az Európai Unió, a magyar állam és Gyula Város Önkormányzata támogatásával elindulhatott a program. A cél akkor még eléggé távolinak tűnhetett: 100 fő önkéntes részvételével 2400 önkéntes óra teljesítését vállalták. Hála azonban Herczegné Szabó Marianna és társai munkájának, a toborzás hamar túlszárnyalta az előzetes várakozásokat – fejtette ki dr. Görgényi Ernő.

A városvezető később hozzátette, az önzetlen segítségért nemcsak a sclerosis multiplexben érintett személyek tartoznak köszönettel, hiszen a szervezet példaértékű, aktív működése Gyula város egészére és az egész civil szférára is hatással van.

– Ez a program olyan értékek szolgálatában áll, melyek kiemelten fontosak a mai társadalomban, városunkban. Az önkéntes tevékenység a szociális beilleszkedés és integráció egyik leghatékonyabb eszköze. A bizalom és szolidaritás segítségével, illetve a társadalmi tőke megteremtésével járul hozzá az összetartó társadalom kialakításához – fogalmazott.

A zárókonferenciát Herczegné Szabó Marianna, a szervezet elnöke nyitotta meg, aki köszönetet mondott minden jelenlévőnek a rendezvényen való részvételért. Mint hangsúlyozta, ez a gesztus is azt bizonyítja, hogy a projektjük más civil szervezetek számára is nagy jelentőséggel bír.

Szatmári Júlia projektvezető a pályázatról, a program megvalósításáról, a kitűzött és elért célokról számolt be az egybegyűlteknek. A szervezet 2012-ben nyújtotta be pályázatát, melynek sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárultak a korábban megvalósított önkéntes programok tapasztalatai. A projekt 2014. szeptember 1-én indult, és október 8-án rendezték meg annak nyitórendezvényét. A kezdeti tervek szerint a megvalósítási időszak 2015. június 30-án zárult volna, ám a programmunkatársak engedélyével a szervezet további egy hónappal hosszabbíthatta meg programját, mely ennek értelmében július 31-én fejeződik be.

Az Önkéntes Pont létrehozása és működtetése Gyulán című projekt általános célja az önkéntesség népszerűsítése volt. A munka során elsősorban a saját betegek segítésére tevődött a hangsúly. Az Önkéntes Pontot a gyulai piacon alakították ki, de mindeközben igyekeztek megadni a projekt nyújtotta lehetőségeket a megye egyéb településein élő betegek számára is.

– Azt terveztük, hogy 100 főt alkalmazunk önkéntes szerződéssel, és emellett szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű álláskeresők is bekapcsolódnak a programba. Felvállaltuk, hogy az önkéntesek legalább 2400 munkaórát teljesítenek a program 10 hónapja alatt – ismertette a kezdeti célokat Szatmári Júlia.

A projektvezető később a megvalósult eredményekről is beszámolt, melyek szerint több mint 150 önkéntes regisztrált a programba, s az általuk teljesített munkaórák száma meghaladta a 4200-at, ami körülbelül 2.755.200 forint értékű önkéntes munkának felel meg. A projekt keretében 12 fogadószervezethez közvetítettek önkénteseket. A programban együttműködő szervezetek száma meghaladta a huszonötöt, s mindemellett 39 rendezvényt is lebonyolítottak a 11 hónap alatt.

– A pályázat lehetőséget adott arra, hogy berendezzük az irodánkat és megvegyük azokat az alapvető irodatechnikai eszközöket, amelyek a mindennapi munkát segítik. Az Önkéntes Pontban számtalan szolgáltatással vártuk az önkénteseket, betérő érdeklődőket. Az irodánkban információnyújtás történik. Itt az önkéntességről és a lehetőségekről tájékoztatják a kollégák az érdeklődőket. Az önkénteseket fel is készítettük arra, hogy a munka során milyen jogszabályokra kell figyelni és a betegek segítéséhez szükséges alapismereteket is megszerezhették – részletezte Szatmári Júlia.

A projektvezető hozzátette, az önkéntesek leginkább ügyintézésben, vásárlásban, a háztartás rendben tartásában, személyes beszélgetésben segítették a betegeket, de a rendezvényszervezésbe is aktívan bekapcsolódtak.

Szatmári Júlia kiemelte, a projekt fontos részét képezték az együttműködések is, így például az SM Betegek Országos Egyesületének, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítványnak, Önkéntes Pontoknak, Önkéntes Centrumoknak, az Önkéntes Központ Alapítványnak, civil szervezeteknek, intézményeknek és kiemelten Gyula Város Önkormányzatának támogatása, illetve közreműködése – zárja beszámolóját a Gyulai Hírlap.

Scroll to top