SM Világnap: közös fővárosi ünnep május 29-én

2013. május 23. | Aktuális

Magyarországon 5. alkalommal rendezzük meg az SM Világnapot május utolsó szerdáján: az országos központi ünnepség Budapesten, az Erzsébet téren lesz 2013. május 29-én 10 óra és 13 óra között a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) szervezésében. A téren már 10 órától térzene gondoskodik a jó hangulatról, az ünnepség 11.20-kor kezdődik, s 12 órakor közösen [&hellip

Magyarországon 5. alkalommal rendezzük meg az SM Világnapot május utolsó szerdáján: az országos központi ünnepség Budapesten, az Erzsébet téren lesz 2013. május 29-én 10 óra és 13 óra között a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) szervezésében.

A téren már 10 órától térzene gondoskodik a jó hangulatról, az ünnepség 11.20-kor kezdődik, s 12 órakor közösen a magasba röpítjük a remény színes léggömbjeit. Az eseményen bemutatjuk az Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) 2012-es kampánya, az “Ezerarcú kór, az SM betegek ezer arca” fotópályázat legjobb alkotásaiból elkészült fotóalbumot is. Az Európai SM Platformmal közösen rendezett szabadtéri fotókiállítás révén pedig nemcsak azt mutatjuk be hogyan élnek a magyar SM betegek, hanem bepillantást nyújtunk abba is, Európa más országaiban hogy viselik terhüket a sorstársak.

Az idei világnap üzenete, hogy felhívjuk a figyelmet arra: bár az SM egyelőre gyógyíthatatlan, de tenni és tenni kell a betegek életminőségéért, a tünetek enyhítéséért. Jelmondatunk: “Minden lépés számít!” Ennek jegyében két futópadot is kitelepítünk a térre, s figyelemfelhívó jelleggel megkérünk mindenkit, résztvevőket, családtagokat, járókelőket egyaránt, hogy 10 és 12 óra között lépjenek néhányat az SM betegekért. Kérünk minden jelenlévőt, aki teheti, legyen aktív részese ennek a figyelemfelhívó kezdeményezésnek! A rendezvényünk fővédnöke dr. Kovács József, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke, bízunk abban, hogy ő az Országgyűlés falai közé is elviszi hírét rendezvényünknek, amelyre a médiát is várjuk.

Az Erzsébet tér több irányból jól megközelíthető, akadálymentesített illemhelyiséget a tér szélén álló Design Terminál biztosít a rendezvény résztvevőinek, s ha 10 és 13 óra között esni kezd, ugyancsak a Design Terminál nyújt menedéket.

A rendezvénnyel kapcsolatban szükség esetén Deli Mónika szervező szolgál további információkkal a delimonika@gmail.com címen.

A betegségen nincs mit ünnepelni, nem is ezt tesszük. Viszont ünnepeljük együtt azt, hogy együtt lehetünk, s eközben álljunk ki mindazokért is, akik nem lehetnek személyesen jelen. Miután a napokban az országban több megyei egyesület is szervez helyi világnapi programot, központilag szervezett utazást nem bonyolítunk, de mindenkit szeretettel várunk, akinek van módja eljönni, akit akár önmaga, akár szerettei, akár munkája révén érint az SM betegség, illetve szolidaritást vállal az érintett családokkal.

A hivatalos meghívó PDF formátumban innen letölthető.

 

Scroll to top