Sok a tévhit az alternatív készítményekről

2010. március 2. | Tudomány

Sok téves információ kering a különféle gyógyhatású termékekről és étrend-kiegészítőkről – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Szinapszis Kft. közös felméréséből. Az emberek például azt gondolják, az étrendkiegészítők forgalmazása engedélyhez  van kötve, holott ez nem igaz: ezeket a termékeket nem vizsgálják be Magyarországon, a forgalmazónak csak regisztráltatni kell. A termékek népszerűségének valószínűleg az [&hellip

Sok téves információ kering a különféle gyógyhatású termékekről és étrend-kiegészítőkről – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Szinapszis Kft. közös felméréséből.

Az emberek például azt gondolják, az étrendkiegészítők forgalmazása engedélyhez  van kötve, holott ez nem igaz: ezeket a termékeket nem vizsgálják be Magyarországon, a forgalmazónak csak regisztráltatni kell. A termékek népszerűségének valószínűleg az egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellék- hatásmentességében kevésbé bíznak az emberek. A lakosság 70 százaléka abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek, 60 százalék pedig azoknak aránya, akik szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszerek mögött. Ez pedig szintén nem igaz: az étrend-kiegészítők többségével nem végeztek betegségspecifikus vizsgálatokat, azok hirdetésekor ezért általában egyedi példákat hoznak fel, ám ez nem tekinthető orvosi bizonyítéknak.

Scroll to top