Soron kívüli COVID-19 védőoltás SM betegeknek?

2021. március 23. | Aktuális, Kiemelt

A Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) kezdeményezte, hogy azok az SM betegek, akiknek az SM terápiájának ütemezése miatt ez fontos, országszerte soron kívül kaphassanak koronavírus elleni védőoltást. A javaslat az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről támogatást kapott, ám a megvalósítás a helyi oltóközpontok eljárásán is múlik, ez pedig az eddigi tapasztalatok szerint nem egységes.

Amint a dr. Rózsa Csila, a MANIT elnöke által aláírt és az SM központoknak megküldött tájékoztatóban szerepel, az orvostársaság elnöksége még február elején levelet juttatott el a Neurológiai Tagozat elnökén, dr. Óváry Csabán keresztül az illetékes szervekhez azzal a kéréssel, hogy az immunrekonstitúciós terápiák aktuális ciklusa, vagy B-sejt gátló terápia kezdés előtt álló aktív SM betegek részére tegyék lehetővé a COVID-19 védőoltás soron kívüli beadását. Konkrétan azt kezdeményezték, hogy a cladribin vagy alemtuzumab aktuális ciklusának beadása, illetve az ocrelizumab kezelés megkezdése előtt beadható legyen a COVID-19 elleni vakcina az érintett SM betegek számára.

A levélből kiderül: az Operatív Törzs oltási munkacsoportja megtárgyalta az SM betegek vakcinálásával kapcsolatos kérelmet, amelyet dr. Takács Péter főigazgató-helyettes engedélyezett. Azt kérték, hogy az SM centrumok jelezzék a kórházaknak, hány beteg oltására lenne szükségük. A betegszámokat az egyes SM centrumok betegszámai alapján becsülte meg a MANIT. Azt kérték: az 500 főnél több SM beteget kezelő központoknak 20, a 300-500 közötti központoknak 15, a 100-300 beteget ellátó SM centrumoknak 10, 100 fő alatt pedig 5 fő soron kívüli vakcinálására nyílhasson lehetőség. A számokat dr. Óváry Csaba továbbította az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) felé.

A végrehajtás konkrét módjára vonatkozóan ugyanakkor cikkünk megjelenéséig (március 23.) információink szerint nem érkezett utasítás az oltópontokra. A MANIT azt a tanácsot kapta, hogy az SM centrumok jelezzék a számokat a saját megyei kórházak oltópontja, a fővárosban pedig az illetékes centrumkórház oltópontja felé.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítványhoz érkezett visszajelzések szerint van ahol az oltópont szervezői minden gond nélkül kérik a soron kívül beoltani kívánt SM betegek névsorát az SM centrumtól, ám van ahol elzárkóznak ettől, mondván, hogy nem kaptak erre utasítást. A neurológus kezelőorvosok mindenesetre próbálkoznak, bízva abban, hogy a jó példák sokasodnak és precedenst teremtenek minden régióban.

Kapcsolódó cikkek:
SM betegek koronavírus-elleni védőoltása – a betegtájékoztató előadás felvétele
SM betegek védőoltása: frissítették az állásfoglalást!

Scroll to top