Szervezett, állandó kapcsolat az orvosokkal

2010. március 5. | MSMBA

Az orvosok és a betegek érdekei sok területen azonosak: mindkét csoport tagjainak fontos, hogy a páciensek minél korszerűbb kezelésben részesülhessenek, a kórházi és klinikai osztályokon az orvosok és az ápolók minél jobb munkakörülmények között dolgozhassanak, hiszen ez a záloga annak, hogy a páciensek – a hazai ellátórendszer korlátaihoz mérten – a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek. [&hellip

Az orvosok és a betegek érdekei sok területen azonosak: mindkét csoport tagjainak fontos, hogy a páciensek minél korszerűbb kezelésben részesülhessenek, a kórházi és klinikai osztályokon az orvosok és az ápolók minél jobb munkakörülmények között dolgozhassanak, hiszen ez a záloga annak, hogy a páciensek – a hazai ellátórendszer korlátaihoz mérten – a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek.

Mind az országos alapítvány, mind a helyi egyesületek partnerekre találtak az osztályos orvosokban és intézményvezetőkben, akik sokszor szabadidejüket is arra szánták, hogy részt vegyenek az SM szervezetek különféle rendezvényein, s azokon rendelkezésére álljanak a betegeknek.

Az orvosok előadásokat tartanak, első kézből tájékoztatják a betegeket a legújabb terápiás lehetőségekről és az egészségügyben elérhető szolgáltatásokról. Ennek köszönhetően olyan párbeszéd alakult ki a szakemberek és a betegek között, amire a mindennapos ambuláns vagy kórházi rutin keretében nincs lehetőség.

A rendezvények mellett az MSMBA kezdetektől támogatja az országos egyesület mellett életre hívott Orvos Tanácsadó Testületet. A 2002-ben felállt szakmai szervezetbe minden tagszervezet 2-2 neurológust delegálhat. A testület első elnökségét prof. dr. Komoly Sámuel, a pécsi Neurológiai Klinika igazgatója vállalta fel, őt dr. Bencsik Krisztina, a szegedi Neurológiai Klinika adjunktusa követte, jelenleg pedig dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense tölti be a tisztséget.

Az orvosi testület delegáltjai nemcsak a közgyűlésekre hivatalosak és ismeretterjesztő előadásokkal segítik a betegek tájékozódását. Véleményezik a szakmai programjavaslatokat és támogatási kérelmeket is, ajánlásokat dolgoznak ki. Orvos-szakmai tanácsaikkal és állásfoglalásaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyesületek és az országos alapítvány szakmailag alátámasztott álláspontot képviselhessen a betegek és a közvélemény előtt éppúgy mint a politikai és finanszírozási döntéshozókkal folytatott tárgyalások során. Az Orvos Tanácsadó Testület tagjai más neurológiai szakmai szervezeteknek is képviselői, így az SM betegek gondjait első kézből ismerve tudják képviselni pácienseiket a konzultációk és a döntéshozatal során.

 

Scroll to top