Tabletta a szklerózis multiplex ellen Nagy-Britanniában

2011. január 25. | Tudomány

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) egyik bizottsága javasolta, hogy engedélyezzék egy, az SM kezelésére kifejlesztett egyik új hatóanyagú tabletta árusítását az EU-ban. Oroszországban és az Egyesült Államokban már most árusítható a gyógyszer. A gyártó szerint a Nagy-Britanniára szóló árusítási engedély megadása néhány hónapon belül várható – tudósít a Medical Online. Dr. Jayne Spink, a brit Szklerózis [&hellip

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) egyik bizottsága javasolta, hogy engedélyezzék egy, az SM kezelésére kifejlesztett egyik új hatóanyagú tabletta árusítását az EU-ban. Oroszországban és az Egyesült Államokban már most árusítható a gyógyszer.

A gyártó szerint a Nagy-Britanniára szóló árusítási engedély megadása néhány hónapon belül várható – tudósít a Medical Online. Dr. Jayne Spink, a brit Szklerózis Multiplex Társaság kutatási vezetője üdvözölte a hírt, és meggyőződése, hogy ez nagyon előnyös lesz a szklerózis multiplexesek számára, mivel több kezelési lehetőség közül választhatnak majd, és megszabadulhatnak a gyakori injekciózástól.

Az EMA bizottsága azonban csak a nagyon aktív, illetve nagyon súlyos relapszáló-remittáló szklerózis multiplex és az interferon-bétára nem megfelelően reagáló betegség esetében javasolja a tablettát.

A gyógyszer törzskönyvezése után a brit National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) fogja eldönteni, hogy kiknek írható fel társadalombiztosítási támogatással, azaz a National Health Service (NHS) támogatásával a tabletta. A gyógyszer egyik riválisát is várhatólag még ez év folyamán fogják törzskönyvezni a szigetországban, mert az hasonlóan hatékonynak mutatkozott.

Korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk a várhatóan a következő években megjelenő, az SM kezelésére szolgáló új gyógyszerek kérdéskörével.

Kapcsolódó cikkek:
Tabletták, injekció, infúzió: jönnek az új SM terápiák
Az infúziós SM kezelés hazai tapasztalatai
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

 

Scroll to top