Fotó: Somogy TV

Tábor mozgáskorlátozott fiataloknak: a szíveket is akadálymentesíteni kell

2013. augusztus 3. | Közösség

Nem csak rámpákat és lifteket kell építeni, a szíveket is akadálymentesíteni kell – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az első mozgáskorlátozott tábor megnyitóján. Balatonföldvárra hozzátartozóik és megszokott segítőik nélkül érkeztek a mozgáskorlátozottak, nyaralásukat önkéntesek, köztük minisztériumi dolgozók is segítik. Amint arról a Somogy TV beszámolt, minden térségből külön köszöntötték a táborozókat az első kárpát-medencei [&hellip

Fotó: Somogy TVNem csak rámpákat és lifteket kell építeni, a szíveket is akadálymentesíteni kell – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az első mozgáskorlátozott tábor megnyitóján. Balatonföldvárra hozzátartozóik és megszokott segítőik nélkül érkeztek a mozgáskorlátozottak, nyaralásukat önkéntesek, köztük minisztériumi dolgozók is segítik.

Amint arról a Somogy TV beszámolt, minden térségből külön köszöntötték a táborozókat az első kárpát-medencei mozgáskorlátozott tábor megnyitóján. Közel háromszáz mozgáskorlátozott fiatal táborozhat az önkéntes segítőkkel Balatonföldváron. A Máltai Szeretetszolgálat szervezésében közeli hozzátartozóik nélkül nyaralhatnak a fiatalok.

Koncz Balázs:
– Ez egyáltalán nem egyszerű. Azért nem egyszerű, mert sok mozgáskorlátozottal előfordul, hogy az otthon biztonságát nem akarja elhagyni. Úgy érzi, hogy az a terep, amit ő otthon megszokott, abból ő nem tud biztonsággal kiszakadni. Pontosan azért szerveztük ezt a tábort, hogy bebizonyítsuk neki, nekik, sok mozgáskorlátozottnak, hogy igenis elhagyhatja otthonát, találhat új barátokat, és idegen környezetben is érezheti magát biztonságban.

A vasárnapig tartó táborban önkéntesek is akadnak szép számmal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból tízen segítik a munkát. A jövőbeni tervek szerint a képzés részévé tennék az ügyintézők felkészítését.

Balatoni Mónika, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, KIM:
– A Közszolgálati Egyetem képzésében is legyenek olyan elemek, ahol ez a fajta érzékenyítési program, hogy miképpen találkozzunk a fogyatékossággal élőkkel és egy-egy ügyintéző miképpen tud speciálisan ügyet intézni ilyen esetekben, erre mind anyagiakban, mind humán erőforrásban sokat áldozzunk.

Az államtitkár szerint azért is fontos a minisztériumi önkéntesek munkája, hogy ezzel is emberbarátabb legyen a közigazgatás. A szeretetszolgálat egyik alelnöke szintén mozgáskorlátozott gyermeket nevel. Szerinte: ha nehezen is, de érthető, hogy magára kell hagynunk olykor a kerekesszékes embert, hogy önmaga lehessen.

Vecsei Miklós, alelnök, Magyar Máltai Szeretetszolgálat:
– Mi ezt a döntést meghoztuk, hogy ne hozzátartozó kísérje, sőt, ez kizáró ok volt. Tehát aki nem tudta elengedni a gyerekét máltai kísérővel, az tulajdonképpen ebből a táborból kimaradt. Tehát a lényeg az volt, hogy egy picit nyissunk jobban. Egyrészt az, aki kísérő lesz, önkéntes lesz, az találkozhasson azzal a mozgássérült emberrel, akinek a reggelétől az éjszakájáig kísérője lesz.

Másrészt a programok során a mozgássérült is megtapasztalhatja azokat a dolgokat, amik teljesebbé és szórakoztatóbbá teszik a nyaralást.

Koncz Balázs:
– A zumba oktatás önmagáért beszél, valóban a paintball is elég extrém.
De vitorlázhatnak, diszkózhatnak is a táborlakók. Ez pedig már az érzelmekről szól.

Vecsei Miklós, alelnök, Magyar Máltai Szeretetszolgálat:
– Az, hogy mi itt a kereteket kibővítettük és mindent akadálymentesítettünk fizikailag, ez tulajdonképpen csak a lehetőség. Ami a lényeg, az ez után következik. Tudomásul kell vennünk, hogy az akadálymentesítés a szívekben kezdődik.

Ehhez járul hozzá ez a tábor, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendezett meg a Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet táborába Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek mozgáskorlátozott fiatalok.

Kapcsolódó cikkek:
Önállóságuk megőrzéséért küzdenek a gyógyíthatatlan SM betegek
Farsangoltak a nyíregyházi SM centrumban
Film a küzdésről: az SM maraton és nem sprint

 

Scroll to top