Templomból a Pokolba – SM betegek rendhagyó tapasztalatcseréje

2015. november 30. | Aktuális, Közösség, SM Centrum

A Poklot is megjárták a nyíregyházi és a miskolci SM betegek. De nem bánták, mert igencsak jól érezték magukat, s nagyon hasznos tapasztalatokkal is gyarapodtak.

Közös kiránduló és tapasztalatcserélő napot valósítottak meg együtt az Észak-Magyarországi SM Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyesület tagjai novemberben – küldött beszámolót Kék Ignácné, utóbbi civil szervezet elnöke a kezdeményezésről.

DSCF2055_vA nyíregyházi betegek busszal utaztak Miskolcra, a társ egyesülettel a miskolci Deszka templomnál találkoztak, ahol a templom gondnoka fogadta mintegy ötven résztvevőt. Nyíregyházáról 30 SM beteg és hozzátartozóik, valamint az SM Centrum dolgozói, mint betegkísérők, az észak-magyarországi egyesület részéről pedig húsz tag hallgatta meg az érdekfeszítő ismertetőt a templom múltjáról és érdekességeiről. Innen már együtt utaztak tovább a két szervezet tagjai, akik korábbi programokon, a berekfürdői Mosoly Héten és a budapesti SM Világnapon is találkoztak egymással, így nem voltak egymás számára idegenek.

A közös program Lillafüreden a színpompás Szent István cseppkőbarlang gyönyörű termeinek és színpompás cseppkőképződményeinek megtekintésével folytatódott. A hangulatos barlangjárás végén a látogatókat a túravezető még meg is énekeltette, hogy a remek akusztikát meghallgassák, kipróbálhassák.

Ezután a Diósgyőri Várba vezetett az út: a nemrég felújított várban szakavatott idegenvezető remek stílusban mutatta be a vár eseménydús történetét. A nap különleges élményét a középkori gyógyfüvek és fűszerek bemutatása és kipróbálása jelentette a vár lovagtermében. Sokan Mátyás király vagy Károly Róbert korabeli érmeihez hasonlatos pénzeket is verettek a vár pénzverdéjében, amit maradandó emlékként tehettek zsebre.

DSCI0238_vInnen vezetett az út a Pokol Csárdába, ahol a vacsoraasztal mellett tapasztalatcserére is sor kerülhetett: a két egyesület tagjai kiscsoportos keretek között beszélhették át a mindennapok kihívásait, értékelhették az önkéntes segítők munkáját, a házi gondozás tapasztalatait. Ezáltal nemcsak egy kellemes kirándulást tudhattak maguk mögött a résztvevők, hanem a találkozás a betegszervezetek számára szakmailag is előremutató volt. Nagyné Siraky Szilvia, a vendéglátó egyesület vezetője köszönetet mondott a pályázati támogatásért, ami lehetővé tette ezt a nagyon hasznos találkozót. A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával jöhetett létre.

Scroll to top