Tudatos családtervezés: jöjjenek csak a babák!

2021. október 19. | Életmód, Gyermekvállalás

Önmagában az SM diagnózisa a fiatal nők többségénél nem gátja a gyermekvállalásnak, a természetes szülésnek, a szoptatásnak – hangzottak el a főbb megállapítások az SM Világnapon tartott élő online előadásban dr. Rózsa Csilla, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke részéről. Több SM gyógyszerről bizonyították már, hogy terhesség alatti alkalmazása nem árt a babának, más, újabb terápiáknál pedig a szakaszos ütemezés nyithat terápiamentes stabil időablakot a gyermekvállalásra. A kezelőorvossal mindenképp egyeztetni kell a családalapítási terveket, a fogamzásgátlást, illetve annak elhagyását, hogy a megfelelő terápiaválasztással és ütemezéssel a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni a kockázatokat

A nyolcvanas évekig általában tiltották az SM beteg nőknek a terhességet vagy legfeljebb egy gyerek „megkockáztatását” javasolták. Ekkor azonban még nem álltak rendelkezésre az SM lefolyását érdemben befolyásolni képes gyógyszerek. A kilencvenes években publikálták, majd évtizedes távlaton is hivatkozási alappá vált egy SM-es kismamák állapotát nyomon követő nagy tanulmány (PRIMS vizsgálat), ami egyértelműen kimutatta: a terhesség véd az SM miatti állapotrosszabbodástól, terhesség alatt a fogantatás előtti időszakhoz képest csökken a relapszusok előfordulása. Igaz, ugyanez a publikáció azt is leírta: a szülés utáni első 3 hónapban nő a shubok valószínűsége (28%-ban fordult elő, 72%-ban nem). Ekkortájt a terhességtől tehát már nem óvtak, de a szoptatást javasolták a lehető legrövidebbre szabni, hogy mielőbb újra lehessen indítani az SM kezelését. Az újabb terápiás lehetőségek és a világszerte összegyűlt tapasztalatok mára ezt is felülírták: kiderült, hogy mérsékelt betegségaktivitás esetén a hozzátáplálás nélküli, kizárólagos szoptatás akár fél éven át olyan védőhatást fejthet ki az anya szervezetére, mintha ez idő alatt egy mérsékelt hatékonyságú SM terápiát alkalmaznának nála – ráadásul a baba egészséges fejlődését is az anyatej szolgálja leginkább.

Dr. Rózsa Csilla

Dr. Rózsa Csilla

– Egyértelmű választ tudunk ma már adni arra a kérdésre, hogy káros-e a terhesség SM-ben: nem káros. A szülés utáni időszakban a relapszus rizikója ugyan ma is nagyobb, viszont az SM betegség hosszú távú progresszióját a gyermekvállalás nem befolyásolja. A szülés utáni shub kockázata pedig kalkulálható olyan tényezők alapján, minthogy mennyire volt aktív a betegség a terhesség előtt, milyen gyakran fordultak elő shubok, a terhesség alatt volt-e relapszus, illetve kizárólagos-e a szoptatás – vázolta Rózsa Csilla.

A családtervezésnél kettős célkitűzésnek kell eleget tenni: egyrészt óvni kell az anyát, mindent meg kell tenni az SM aktivitásának visszafogásáért, másrészt a baba egészségét is szem előtt tartva kell megtervezni a terápiákat.

A terhesség előtt célszerű a betegséget stabilizálni, ezzel minél inkább csökkenteni annak a kockázatát, hogy a terhesség alatt, majd lehetőleg azt követően se legyen shubja a kismamának. Vannak terápiák, amelyeknek kell kiürülési időt hagyni, másokat elég a fogamzásgátlás abbahagyásakor felfüggeszteni. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek a terhesség létrejöttéig, szükség esetén akár azt követően is alkalmazhatók. A szakaszosan adott gyógyszereknél közvetlenül az alkalmazást követően van tilalmi idő, ám utána hosszabb távú terápiamentes időszak következhet, ami biztonságos „időablakot” nyit a terhességnek. (Az előadó részletesen ismertette az összes ma használt SM gyógyszer terhesség előtti, illetve alatti használhatóságát és korlátait. Az előadás visszanézhető a www.msmba.hu oldal Gyermekvállalás rovatában.)

Nagyobb kihívást az jelent, ha magas betegségaktivitás mellett következik be a terhesség. Ilyenkor mindig egyéni mérlegelésre és kockázatelemzésre van szükség a rizikót leginkább csökkenteni képes terápiás menetrend kialakításához. Ha a terhesség védőhatása ellenére a várandóság időszakában relapszus jelentkezne, a terhesség első harmadában (az első trimeszterben) csak súlyos shub esetén adnak szteroidot. A második és harmadik harmadban már biztonságosabban alkalmazható a nagy dózisú, rövid ideig tartó szteroidkezelés is.

A tapasztalatok szerint az SM nem befolyásolja a terhesség kimenetelét: nem gyakoribb sem a vetélés, sem a halva születés, sem a fejlődési rendellenességek előfordulása sclerosis multiplexes nőknél, mint az átlag népességben. Statisztikailag azt találták, hogy az újszülöttek súlya és magassága egy kicsivel alatta van az átlagnak, ám a babák ugyanolyan egészségesek, mint a nem SM beteg nők gyerekei. Fontos kérdés a szülők részéről az SM továbbadásának kockázata. Erről Rózsa Csilla úgy fogalmazott: „az SM nem a hagyományos értelemben öröklődő betegség. Körülbelül 2 száza- lék a kockázata annak, hogy az SM-es szülő gyermeke is SM beteg lesz, 98 százalék az esélye, hogy nem viszi tovább a betegséget. A sclerosis multiplex kialakulásában nemcsak a genetika számít, ezt az egypetéjű ikreknél szerzett tapasztalatok egyértelműen alátámasztják. Az egypetéjű ikrek genetikai állománya ugyanis tökéletesen megegyezik, mégis azoknál az ikerpároknál, ahol egyikőjüknél SM alakult ki, „csak” 31-40 százalékban érintett az ikertestvér is. Azaz 60-69 százalékban akkor sem jelenik meg az SM, ha az ugyanolyan genetikájú ikertestvérnél igen.”

A terhesgondozás során fontos a pajzsmirigyműködés ellenőrzése, szükség esetén még terhesség előtti normalizálása, valamint a folsav, a vas és a D-vitamin pótlása, de nyugalomban lévő betegség esetén többre nincs szükség. A szülésnél SM-mel élőknél nagyobb a császármetszések aránya, ám ezt a neurológusok nem tartják indokoltnak. „Ha az alsó végtagok gyengesége vagy izomspaszticitás nem áll fenn és nincs szülészeti oka a császármetszésnek, ezt neurológiailag semmi sem indokolja. Az SM-mel élő nők is nyugodtan szülhetnek természetes úton, az érzéstelenítésre, fájdalomcsillapításra nézve sincs korlátozás” – tette hozzá a főorvos.

Rózsa Csilla megjegyezte: az SM-mel élő férfiakat is csak biztatni tudja, hogy vágjanak bele a gyermekvállalásba, mert az ő betegségük, illetve kezelésük – az esetek döntő többségében – egészségügyi szempontból nem befolyásolja a fogamzást. Ha a szexuális életnek nincsenek neurológiai akadályai, akkor nincs olyan ok, ami miatt orvosilag ne javasolnák az apaságot. A betegség a fogamzóképességet nem károsítja. Egyes SM gyógyszerek ugyanakkor a spermiumok károsításán keresztül növelhetik a magzati rendellenességek kockázatát, ezért a férfibetegeknek is fontos, hogy neurológus kezelőorvosukkal idejében beszéljék át a gyermekvállalási terveket, hogy ha szükséges, azokhoz igazíthassák az SM terápiát.


A cikk a Multiplex Magazin 2021/1. lapszámában jelent meg. A hirdetéseket nem tartalmazó, ingyenes betegtájékoztató és életmód magazin nyomtatásban eljut az ország minden SM centrumként működő neurológiai osztályára, valamint a betegszervezetekhez. A lapot kiadóként a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete (Bekesmegyeiscleroris.hu) jegyzi, tudományos partnere az SM betegek kezelésében dolgozó neurológusokat is összefogó Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT). A lapszámok IDE KATTINTVA teljes terjedelmükben PDF formátumban letölthetők az internetről is.

Scroll to top