Újjáépíthető lesz egyszer az SM betegek mielinhüvelye?

2013. július 24. | Tudomány

Egy lépéssel közelebb jutottak az Edinburgh-i Egyetem kutatói a szklerózis multiplex kialakulását lassító gyógymódhoz. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját. A kutatás ugyanakkor még kezdeti fázisú, inkább jelzésértékű, mint ma még valódi esélyt jelentene. Az SM betegek agyi és gerincvelői idegsejtjeinek nyúlványait körülvevő védőburok, a mielin (velőshüvely) roncsolódik. A [&hellip

Egy lépéssel közelebb jutottak az Edinburgh-i Egyetem kutatói a szklerózis multiplex kialakulását lassító gyógymódhoz. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját. A kutatás ugyanakkor még kezdeti fázisú, inkább jelzésértékű, mint ma még valódi esélyt jelentene.

Az SM betegek agyi és gerincvelői idegsejtjeinek nyúlványait körülvevő védőburok, a mielin (velőshüvely) roncsolódik. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját. Azt remélik, eredményeik új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek – számolt be az MTI a BBC hírportálja nyomán a Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányról.

A betegeknél a velőshüvely roncsolódása következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vagy egyáltalán nem vezeti az ingerületet. Az üzenetátvitel zavarai látási és egyensúlyproblémákat okoznak.
A betegség gyógyíthatatlan, kezelése jelenleg a mielinkárosodás korlátozására irányul. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a makrofág immunsejtek egy aktivin–A nevű vegyületet képesek kibocsátani, amely fokozza a mielin termelődését.

„Az alkalmazott terápiák a kezdeti velőshüvely-sérülés csökkentését célozzák, ám nem serkentik a mielin újraépülését. Kutatásunk olyan új, a mielintermelést elősegítő gyógyszerek kifejlesztését mozdíthatja elő, amelyek helyreállíthatják a betegek megromlott életfunkcióit” – hangoztatta Véronique Miron, az egyetem Regeneratív Orvosi Kutatási Központjának munkatársa. Miután emberi szöveteken és egerekben megvizsgálták a mielin regenerációját, a tudósok azt kutatják, hogyan működik az aktivin–A, és fokozható-e a termelődése.

Mint minden hasonló hírnél, fontos megjegyezni: a tudósítás egy kutatás kezdeti szakaszáról szól, ezért nem értelmezhető kézzelfogható gyógyítási előrelépésként, mert még számtalan vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen. Ugyanakkor jelzi azt a beszámoló, hogy a világ számos kutatóközpontjában intenzíven, több fronton keresik a módszereket az SM betegség minél hatékonyabb kezelésére, kordában tartására.

Kapcsolódó cikkek:
Új gyógyszer a szklerózis multiplex kezelésére
Mit adtak az SM gyógyszerek 15 év alatt?
Tabletták, injekció, infúzió: jönnek az új SM terápiák
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

 

Scroll to top