Visegrádi 4

Visegrádi Alap: fellendítenék a civil programokat

2012. május 10. | Visegrádi Alap

Magyarország számára rendkívül fontos a Visegrádi Együttműködés, éppen ezért eminens érdekünk, hogy az a civil szférában is ismerté váljon, hangsúlyozta Prőhle Gergely helyettes államtitkár a Nemzetközi Visegrádi Alap civilek jelenlétében rendezett külügyminisztériumi rendezvényének megnyitóján 2012. május 9-én. Az MSMBA 2011-ben már sikeresen szerepelt a Visegrádi Alap pályázatán, akkor 10 ország SM betegeinek képviselői vettek részt [&hellip

Visegrádi 4Magyarország számára rendkívül fontos a Visegrádi Együttműködés, éppen ezért eminens érdekünk, hogy az a civil szférában is ismerté váljon, hangsúlyozta Prőhle Gergely helyettes államtitkár a Nemzetközi Visegrádi Alap civilek jelenlétében rendezett külügyminisztériumi rendezvényének megnyitóján 2012. május 9-én. Az MSMBA 2011-ben már sikeresen szerepelt a Visegrádi Alap pályázatán, akkor 10 ország SM betegeinek képviselői vettek részt pécsi nemzetközi konferenciáján. 2012-ben is határon átnyúló együttműködés keretében nyújtott be támogatási kérelmet az őszi országos SM nap dotációjának reményében.

„Nagyon örülök, mert a Külügyminisztérium falai ritkán engedik be a civil szféra szereplőit, és ez helytelen” – kezdte beszédét Prőhle Gergely. Kiemelte: a külpolitika alakításakor úgy kell cselekedni, hogy az ország civil szférája, az adófizető polgárok is a kezdeményezések mögött álljanak. Prőhle szerint az elmúlt évtizedekben világossá vált, hogy a külpolitikát el kell távolítani az „elitista” iránytól, és minél intenzívebben be kell vonni a civil szférát annak alakításába. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország uniós tagsága és a közép-európai regionális együttműködés új szerepet ad a civil társadalomnak.

A Visegrádi Csoport egyik jelentősége az, hogy a négy ország: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közösen, régióként fellépve nagyobb érdekérvényesítő képességgel bír az Európai Unióban és azon kívül is, mint tagjai egyenként, emlékeztetett a helyettes államtitkár. Rámutatott arra is, hogy nem csupán a diplomácia világában, hanem a civilek között is szükség van az ilyen együttműködésre.

Ismertebbé tenni az együttműködést

Prőhle Gergely nem rejtette véka alá, hogy „közép-európai viszonyok között viszonylag sok pénzt”, mintegy 7 millió eurót szánnak a V4-ek országonként a Nemzetközi Visegrádi Alapnak 2012-ben, azzal a céllal, hogy a visegrádi eszmeiség ismertsége növekedjen. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban megvalósult projektek is azt bizonyítják, hogy a pályázók remekül sáfárkodnak a forrásokkal.

„Minket nagy örömmel tölt el a cél, hogy a visegrádi gondolat ismertté váljon” – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a Visegrádi Együttműködésnek van nemzetpolitikai dimenziója is, ami Magyarország számára kiemelten fontos. „Bebizonyosodott, hogy a civil szféra él ezzel a lehetőségekkel” – húzta alá a kormany.hu beszámolója szerint, majd kifejezte abbéli reményét, hogy idén is „sok olyan együttműködés, projekt jön létre az alap támogatásával, ami a magyar külpolitika érdekeit is szolgálja.”

A helyettes államtitkár szerint különösen fontos a regionális együttműködés Magyarország számára, hiszen 2013-ban Magyarország a Közép-Európai Kezdeményezés elnevezésű országcsoport, majd az év második felétől a Visegrádi Együttműködés elnöki tisztségét is betölti.

A Nemzetközi Visegrádi Alap

Visegrádi AlapA Nemzetközi Visegrádi Alap az 1991 óta létező Visegrádi Együttműködés egyetlen intézményesített eszköze. 2000-ben alapították, fő célja a tagországok civil kezdeményezéseinek és hallgatói mobilitásának támogatása. Ennek eszköze az Alap által kidolgozott pályázatok és ösztöndíjak rendszere, amely nyitva áll minden, a négy ország bármelyikének állampolgárságával rendelkező személy, vagy az ezen országok bármelyikében bejegyzett civil szervezet előtt.

Az Alap fő célja, hogy elősegítse a V4-ek közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a versenyképesség fejlesztése terén egyéni vagy közös kulturális és tudományos rendezvények támogatásával, az oktatás és a diákcserék előmozdításával, illetve a kölcsönös turizmus fejlesztésével.

Kapcsolódó cikkek:
Tíz országból érkeztek az MSMBA hívására Pécsre
Nemzetközi civil SM találkozó Pécsen
A pécsi konferenciáról készült összefoglaló film
A pécsi nemzetközi SM konferencia a médiában
Közeledik a nemzetközi SM konferencia
Sorstárskapcsolatok és érdekképviselet

Scroll to top