A kismama vitaminhiánya növelheti gyermeke SM kockázatát

2016. március 8. | Tudomány

A D-vitamin hiánya a várandósság elején majdnem kétszeresére növelheti a gyereknél a sclerosis multiplex felnőttkori kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint.

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták: a terhesség korai szakaszában a D-vitamin alacsony szintje 90 százalékkal növelheti a kockázatát annak, hogy a gyereknél sclerosis multiplex alakul ki később – írta a The Daily Telegraph a JAMA Neurology című szaklap friss számában megjelent tanulmányt idézve. A publikációról idehaza az MTI adott hírt.

“Noha eredményeink azt jelzik, hogy a D-vitamin hiánya a terhesség alatt növeli a gyermek SM-kockázatát, arról nincs információnk, hogy a vitaminadag növelése milyen reakciót vált ki. Ehhez nagyobb létszámú tanulmányok szükségesek” – mondta Kassandra Munger, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa.

A kutatók 193 ember adatait elemezték, mindannyiuknál SM-t diagnosztizáltak, 163-an voltak közülük nők. Mindannyian olyan anyák gyerekei voltak, akik részt vettek egy finn vizsgálatban. Az adatokat egy kontrollcsoportéval hasonlították össze. Azt az eredményt kapták, hogy a vitaminhiányos anyák gyerekei felnőve 90 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg SM-ben, mint a nem vitaminhiányos anyák gyerekei. (A félreértések elkerülése végett fontos hangsúlyozni: ez nem azt jelenti, hogy 90% volt az esélyük az SM-re, hanem hogy az SM egyébként átlagosan igen csekély kockázata nőtt közel a kétszeresére.)

Két korábbi kutatás már vizsgálta, van-e kapcsolat a várandósság és a csecsemőkor korai időszakának D-vitamin-hiánya és az SM későbbi magasabb kockázata között, de nem találtak összefüggést.

Scroll to top