A molekulától a lélekig – pszichiátriai konferencia Debrecenben

2018. január 25. | Kiemelt, SM Cikkek, Tudomány

A WHO adatai alapján a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban soha nem látott módon emelkedik, a mentális zavarok óriási egészségügyi és gazdasági terhet jelentenek

A Magyar Pszichiátriai Társaság négyévente megrendezett Nemzeti Kongresszusának idei témája a fejlődés. A január végi, Debrecenben megrendezett konferenciára közel 1300 résztvevőt várnak a szervezők, előadók nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról érkeznek.

Napjainkban a mentális zavarok gyakorisága soha korábban nem látott módon emelkedik. A WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozták. A depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, ma Magyarországon ez a tartós munkaképesség csökkenés harmadik leggyakoribb oka.

A mentális zavarok gazdasági időzített bombát is jelentenek: csak a depresszió az európai GDP 1%-át emészti fel, a költségek 88%-a mentális zavar miatti termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség, és nem pedig egészségügyi költség. A mentális zavarok tehát óriási egészségügyi terhet jelentenek. Növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit, testi betegség és mentális zavar együttes fennállása esetén a halálozás megnő. A nagyszámú mentális zavarral küzdő beteg az egészségügy szinte minden színterén megfordul. Az ellátási kapacitás növelése mellett nagyon fontos volna a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése.

A kihívásokra a pszichiátria folyamatosan keresi a válaszokat. A figyelem a gyermek- és serdülőkor felé fordul, hiszen a mentális zavarok legalább 70%-a ekkor kezdődik, még akkor is, ha a tünetek csak felnőttkorban jelennek meg. Ezért lett az idei kongresszus fő témája a fejlődés. De a fejlődés más aspektusból is fontos: a modern orvosi képalkotó eljárások és pszichológiai vizsgáló módszerek fejlődésének eredményeként, a nem túl távoli jövőben, sok tekintetben olyan egzakt diagnosztikus eszközökkel rendelkeznek majd a pszichiáterek, mint a társ-orvostudományok.

A nehézségek mellett a magyar pszichiátria sikereket is fel tud mutatni. Jelentősen csökkent Magyarországon az öngyilkosságok gyakorisága. A Magyar Pszichiátriai Társaság kiemelten fontosnak tartja, azt is, hogy a sikerek, a pszichiátriai jó gyakorlatok és a kutatási eredmények közérthető formában minél több emberhez eljussanak – reményeik szerint ezek így széles körű társadalmi összefogással hamarabb kerülhetnek be a gyakorlatba is.

Scroll to top