A súlyosan sérült emberek elől is elhárulhatnak a kommunikációs adadályok

2018. február 13. | Aktuális, Sorstársak

Egyedülálló info-kommunikációs akadálymentesítésbe kezd a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége: a négyvégtag sérült emberek is hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) mintegy 700 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A MEOSZ 600 súlyosan mozgássérült ember info-kommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, melynek megvalósítása érdekében országos mentor hálózatot épít ki. A projekt révén a négyvégtag-sérült és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet.

A projekt célja, hogy elősegítse a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye számukra a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. A program módszertani segítséget kíván nyújtani, mely révén a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült emberek számára lehetővé válhat az önálló ügyintézés.

A 728 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt az infokommunikációs akadálymentesítés és a rehabilitáció terén több szempontból is nóvumnak számít. Olyan súlyosan mozgássérült és kommunikációban akadályozott embereket is bekapcsol a társadalmi rehabilitációba, akik csak plusz eszköz segítségével tudják használni a számítógépet, ráadásul olyan informatikai eszközöket biztosít számukra, amelyek eddig állami támogatással nem voltak elérhetőek. A fejlesztés eredményeként 600 súlyosan mozgássérült ember jut laptophoz, tablethez, alternatív egérkiváltó berendezésekhez valamint az egyéni kommunikációs igényeinek megfelelő eszközökhöz.

Továbbá könnyen kezelhető honlapon minden információ elérhető lesz, amelyek a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükségesek. A projekt magában foglalja a módszerek gyakorlati megvalósulását támogató, motiváló sorstársi mentorok, információs technológiai szakemberek felkészítését is.
A MEOSZ tagszervezeteinek fejlesztésével 20 szolgáltatási pontot alakít ki az országban, melyek összekötik az infokommunikációs eszközöket és applikációkat használó mozgássérült embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel. A munkában részt vesz a MEOSZ negyven sorstársi mentora is, akik segítik az érintettek társadalmi befogadását, önrendelkező életének kiteljesedését az információs és kommunikációs technológiai eszközök minél szélesebb körű alkalmazásával. A MEOSZ nagy hangsúlyt fektet a közszolgáltatásban dolgozók tudatformálására is; érzékenyítő workshopokat tart számukra. A program 20178 februárjában indult és várhatóan 2021 januárjában fejeződik be.

Scroll to top