Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfa terhelése

2018. február 1. | Aktuális, Kiemelt

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint van esély arra, hogy a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkenjen a gyógyászati segédeszközök (gyse) áfája – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Közleményük szerint a MEOSZ és partnerszervezetei által kezdeményezett egyeztető fórumon a kormányzati oldal képviselőinek többsége elvi támogatását adta a kezdeményezéshez. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnökének tájékoztatása szerint a közeljövőben részletesen kidolgozott szakmai javaslatot terjesztenek a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. A MEOSZ ezen túlmenően a gyse-ellátásra saját szakmai anyagot is kidolgoz, amely része lehet egy olyan fogyatékosságügyi szakpolitika kialakításának, ami a fogyatékos emberek méltóságteljesebb, önállóbb életét segítheti elő.

A MEOSZ és partnerszervezetei – az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar ILCO Szövetség és a Nemzeti Betegfórum – hívták egyeztetésre a kormányzati oldal képviselőit, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra történő csökkentésére.

Véleményük szerint ez a lépés nagyban enyhítené a betegek és fogyatékossággal élők terheit, ugyanakkor nem okozna jelentős bevételkiesést a költségvetésnek sem. Fontosnak tartják azt is, hogy az áfacsökkentéssel az állami keretben fennmaradt összeget (mivel akkor a kiadási oldal is csökken) továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét. Mint írták, a jelenlegi javaslat mintegy 2 milliárdforint bevételkieséssel járna, ami az állam számára hosszútávon ugyanakkor többszörösen megtérülne. Megjegyezték, hogy a kormány részéről korábban volt már példa arra, hogy egyes gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentette, így a MEOSZ és a partnerszervezetek bíznak egy hasonló pozitív hozzáállásban a 2019. évi költségvetés tervezése során. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy közvetítőként részt vesz a MEOSZ és partnerei, valamint az NGM közötti egyeztetésben.

 

Scroll to top