Alvásminőség: télen is kell a természetes fény testnek-léleknek

2023. január 10. | Életmód

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként depressziós hangulat következménye alvásunk minőségét és az álmainkat is befolyásolja, ám ezen tudatos életmóddal javíthatunk – hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

A napfény hiánya, a természetes fényben töltött órák számának és a vitaminbevitelnek a csökkenése lelassítja az életvitelünket, kevesebbet mozgunk, és jobban érezzük a késztetést az elalvásra, akár napközben is. A hazai tapasztalatok megerősítik a nemzetközi kutatások megállapításait: az esti elalvási és a reggeli ébredési idő ugyan tolódik, az alvásidő mennyisége azonban nem változik jelentősen. A bennünk levő belső óránk, az úgynevezett cirkadián ritmusunk alapvetően meghatározza az alváslétünket – hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Az esti mesterséges fény minden órája – a beltéri forrásokból, például lámpákból és számítógép-képernyőkből származó fény – átlagosan 15 perccel késleltetheti a cirkadian fázisokat. Az Alvásszövetég és a Szinapszis Kutatóintézet több éves közös követéses alváskutatása igazolja: Magyarországon a téli napfényes órák számának a csökkenésével még inkább szükség van arra, hogy minél többet legyünk természetes fényben, és keressük, élvezzük a közvetlen napfény éltető erejét, amely segíti a jó alvásunkat és hozzásegít a könnyű álmokhoz is.

Scroll to top