Mi állhat az éjszakai izomrángás mögött?

2014. október 4. | SM Cikkek, Tudomány

Az izomrángás – szaknyelven myoclonus – ismertetőjegye az izmok szakaszos vagy gyors megfeszülése és ellazulása. A gyors rángás általában a harántcsíkolt izmokat érinti: korlátozódhat egyetlen izomra, izomcsoportra is, vagy akár az egész testrészre kiterjedhet

Az izmok működését elsődlegesen az idegrendszer irányítja, ezért jellemző, hogy az idegrendszert érintő elváltozás esetén az izmok működése megváltozik, és akaratlan izomrángás keletkezik. Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr a Femina.hu kérdésére adott látleletet a lehetséges okokról.

Az emberi izomzat elalváskor fokozatosan elernyed, egészen addig, amíg erőtlen állapotba kerül. Az ébrenlét és alvás átmenetét a retikuláris aktiváló rendszer – RAS – és az éberséget szabályozó agyi központ működése határozza meg. Az agytörzsben elhelyezkedő retikuláris aktiváló rendszer hatására egy pillanatra olyan idegsejtek kerülhetnek ingerületbe, amelyek a tónust vesztett izmokat – jellemzően a végtagokat – mozgásba hozzák. Amikor tehát félálomban hirtelen arra riad fel valaki, hogy a teste egésze összerándul a zuhanástól vagy becsapódástól, olyankor ezt a jelenséget tapasztalja meg.

Előfordulhat azonban, hogy a rángást valami más váltja ki. Ilyen lehet például a kialvatlanság vagy a stressz, mely feszültséget okoz az izmokban. A vas-, nátrium-, kálium-, kalcium-, illetve magnéziumhiány ugyancsak az izomrostok rángásához vezethet. Állhat a háttérben az izmok átmenetei vérellátási zavara, illetve a keringési rendszert érintő megbetegedés – például érszűkület is. Az izomrángás súlyosabb esetben lehet a tünete magának a sclerosis multiplexnek, esetleg Parkinson-kórnak, olykor stroke-nak is. Olyan belső szervek működési zavarára is utalhat, mint a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, vese vagy akár a hasnyálmirigy.

– Általában gyorsan feltűnik számomra, ha rendellenes izomtónust észlelek a páciensen. Sokszor már meglévő panaszokkal fordulnak hozzám a betegek, és a kezelések alatt derül ki, hogy a problémát mi okozta valójában. Szerencsére túlnyomó többségüknél csak olyan enyhe, ártalmatlan lefolyású problémát kell orvosolni, mint a vitamin és ásványi anyag hiánya az izomrendszerben, vagy a kimerültség, fizikai terheltség – mondta Farkas Lehel.

Scroll to top