Szex és SM: az elfojtott vágyak mérgezhetik a viszonyokat

2010. október 27. | Életmód

Sem az orvosnál, de ami sokkal nagyobb baj, sokszor a párok egymás között sem beszélnek a szexuális problémákról. Ez nem sclerosis multiplexes sajátosság, hanem az emberek nagy részére igaz, ebből azután frusztráció, elhidegülés, a kapcsolat megingása vagy felbomlása következik. Kétségtelen: az SM-mel együtt élve sokkal nagyobb kihívás lehet az intimitás, ám amint dr. Jakab Gábor, [&hellip

Sem az orvosnál, de ami sokkal nagyobb baj, sokszor a párok egymás között sem beszélnek a szexuális problémákról. Ez nem sclerosis multiplexes sajátosság, hanem az emberek nagy részére igaz, ebből azután frusztráció, elhidegülés, a kapcsolat megingása vagy felbomlása következik. Kétségtelen: az SM-mel együtt élve sokkal nagyobb kihívás lehet az intimitás, ám amint dr. Jakab Gábor, a fővárosi Uzsoki Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosa rávilágított, sok gondon lehet segíteni, csak tenni kell érte.

Rontják a beteg életminőségét és veszélyeztetik a párkapcsolatot, a szexuális zavarok sok szomorúság forrásai – indokolta dr. Jakab Gábor az intim téma létjogosultságát. A szexuális problémák egyrészt adódhatnak az SM által okozott szöveti károsodásokból, a betegség által kiváltott tünetekből, lehetnek a gyógyszeres kezelés mellékhatásai, nem kis mértékben pedig – mint az egészségeseknél – pszichológiai eredetűek.
A probléma sokszor tabunak számít, a párok gyakran nemcsak egymással nem beszélik meg, hanem az orvosnak is feszengve mondják el ez irányú panaszaikat. A világot ugyanis egyfelől a túlzott szabadosság jellemzi, másrészt viszont kényesnek ítélt problémáinkra gyakran nem találunk megfelelő kifejezéseket, illetve azok használatát kínosnak, szégyellnivalónak érezzük, ezért inkább hallgatunk, őrlődünk vagy beletörődünk a problémákba, s azok következményeibe.

Élettani nehézségek

A gerincvelő károsodása okozhat genitális érzészavart és zsibbadást, merevedési problémákat, hüvelyszárazságot. Más jellegű tünetek is gátjai lehetnek az intimitásnak: a fáradékonyság, a gyengeség, az izommerevség, a remegés és a fájdalom, a vizelettartási gondok vagy a koncentrációzavar. A problémákat tehát kiválthatják az SM által okozott szöveti károsodások, a betegségnek más jellegű tünetei vagy a gyógyszerek mellékhatásai, minderre pedig ráerősíthetnek a pszichológiai tényezők.

Jakab Gábor elmondta, fontos tudatosítani: ugyan a szexuális zavarok mintegy ötször gyakoribbak az SM-mel élők körében, a problémáknak egy jelentős része kezelhető, enyhíthető. A panaszok vizsgálatára és csökkentésére számos orvosi terület kínál eszközöket: neurológiai, urológiai, endokrinológiai konzílium segíthet feltárni a konkrét biológiai okokat, amelyek között a gerincvelő állapotától a vérkeringés elégtelenségén keresztül a hormonháztartás helyzetéig  sok tényező felmerülhet.

Mind a nőknél, mind a férfiaknál több panaszra is van hatékony gyógyszer: libidónövelő, antidepresszáns vagy adott esetben izomlazító, olykor kúp, injekció vagy speciális segédeszközök segíthetnek áthidalni a nehézségeket, de akár egy hozzáértő gyógytornász is tud praktikus tanácsokat adni, ami ellensúlyozhatja az esetlegesen csökkent mozgáskészségből eredő kellemetlenségeket. A lényeg: a betegek ne tekintsék tabunak a kérdést, s ha szükségét érzik, kérjenek segítséget orvosuktól.

A szex is fejben dől el

– A biológiai akadályoknál talán még nagyobb kihívás a lelki és érzelmi tényezők orvoslása, amelyek mind a betegben, mind a társban gátat vethetnek az együttlétnek. A betegségtudat kialakulása miatt az önértékelés megváltozik, sokan úgy érzik, hogy egy mozgássérült ember nem lehet vonzó, s csak terhére van a társának. De a partnerben is felmerülhet, hogy társa testileg-lelkileg megváltozott, s nem lehet egyszerre valaki egy másik embernek a gondozója és a szeretője – sorolta Jakab Gábor a betegeitől és a családtagoktól hallott felvetéseket.

A kialakult helyzet megoldásának kulcsa a nyílt kommunikáció, a problémák szőnyeg alá söprése helyett azok átbeszélése, szükség esetén a pszichológiai, szexuálpszichológiai segítségkérés lehet. Nincs általános recept: a megoldás függ személyiségtől, világnézettől, iskolázottságtól, élettapasztalattól, családi helyzettől. Mindennek az alapja pedig az önbizalom és a remény megőrzése, a biztonságérzet megélése.

A megoldást nem egy személyre, hanem két emberre szabva kell megtalálni: miként magához a szexuális élethez, az azzal összefüggő gondok orvoslásához is két ember igyekezete és cselekvése kell,  hogy elszántan akarjanak változtatni a helyzeten. Jakab Gábor egy cseh írótól, Milan Kunderától vett idézettel biztatott mindenkit: „ami akaratunkon kívül történik, azt nem könyvelhetjük el személyes kudarcként.”

Forrás: SejtMag Magazin – B. Papp László

Kapcsolódó cikkek:
Intimitás a kapcsolatokban: nincs miért szégyenkezni
Vállalhatnak gyermeket az SM betegek is
Szexuális diszfunkció és SM
Rák és szexuális élet férfiaknál

Scroll to top