Az erősítő edzés javíthatja az életminőséget

2020. január 6. | Címlap, Tudomány

Az SM betegek fizikai aktivitásának korlátozása már a múlté. A legújabb kutatások szerint az erősítő edzések növelhetik az SM-betegek függetlenségét és javíthatják az életminőségüket is. Az 1980-as évek során úgy vélték, a testmozgás és a súlyzós edzés kedvezőtlen az SM betegek számára, kevesebbet tudtak a betegségről, mint ma, például úgy gondolták, hogy a testmozgás tovább súlyosbítja a krónikus fáradtságot, ami gyakori az SM-ben. Attól tartottak, hogy a mozgástól az SM beteg túlmelegszik, ettől pedig súlyosbodik a betegsége. Az új információk és tapasztalatok fényében ez a szemlélet mára megváltozott.

Amint arra egy külföldi cikk kapcsán a Webbeteg egészségportál összefoglalója rávilágít, ma már azt tartják, hogy a testmozgás óriási előnyökkel járhat. “Az SM-beteg számára a testedzés segíthet a lehető legnagyobb függetlenség elérésében, javítja az energiaszintet, csökkenti a fáradtságot, segít a görcsök szabályozásában, javítja a hangulatot, valamint azoknak az izmoknak a működését, amelyek szabályozzák a bélmozgást és a húgyhólyagot” – mondja Nancy Dollenmeyer terapeuta.

A hozzáállás megváltozásának két fő oka lehet. Sok SM beteg – akik közül néhányan nagyon sportos életmódot folytattak a diagnózisuk előtt – döntött úgy, hogy nem hallgat a testmozgást tiltó szóra, rendszeresen edzettek, és azt hasznosnak találták az életminőségükkel kapcsolatban. Az igazi fordulópontot azonban az Utah-i Egyetemről a Jack Petajan és munkatársai által publikált cikk jelentette, amely az aerob testmozgás hatását vizsgálta az SM-es betegeknél. A National MS Society által finanszírozott és az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy az aerob testmozgás nemcsak az SM-betegek szív- és érrendszeri állapotát, hanem számos módon az életminőségüket is javíthatja. Ezt követően nagyon sok olyan kutatás készült, ami az aerob tevékenységen túl, más típusú testedzések előnyeit vizsgálja.

Egy friss tanulmány, melyet az Adaptive Physical Activity Quarterly című kiadványban közöltek, megállapította, hogy az állóképesség-fejlesztő úgynevezett resistance edzések különösen javították az SM-es betegek járóképességét és általános életminőségét. “Amikor a résztvevőket megkérdeztük, a legtöbben a mindennapi élet során tapasztalt, járási állóképességükben és teljesítményükben bekövetkező pozitív változást említették ” – mondja a tanulmány szerzője, Lesley J. White. “Ezek az eredmények együttesen azt sugallják, hogy a fizikai funkció javulhat a programban való részvétellel, és arra utalnak, hogy az SM miatt bekövetkező fizikai funkciók romlása részben visszafordítható lehet. Emellett számos résztvevő úgy tapasztalta, hogy hosszabb ideig képes állni, jobb izom-állóképessége lett, így több dologra képes, és lassabban fárad el, javult az egyensúlya és biztosabb a lépcsőkön, valamint több ereje van a ház körüli munkákhoz, vagy az autóból történő ki- és beszálláshoz. Egyesek azt is megemlítették, hogy azáltal, hogy többre képesek, az önbizalmuk is nőtt” – teszi hozzá White.

Hogyan kezdje el? Próbáljon olyan edzésprogramot találni, amely napi legalább 15-20 perc mérsékelt vagy kissé megerőltető mozgásból áll, 5-10 perces részekre bontva a kifáradás csökkentése érdekében, ha ez probléma. Kiválóak lehetnek a köredzések, melyek lehetővé teszik, hogy a test minden részét átmozgassa, miközben pihenőt tart a gyakorlatok között. Mivel az SM minden beteg esetén egyedi, fontos, hogy egy SM-re specializálódott fizioterapeutával egyeztessen bármilyen edzésprogram megkezdése vagy abbahagyása előtt! Ők olyan dolgokra is figyelnek, amelyek kihívást jelenthetnek egy SM-beteg számára: például görcsösség, fáradtság, rendellenes vérnyomás- vagy pulzusváltozás, bőr- és ízületi problémák, esési veszély. Egy ilyen szakember támogatása és irányítása mellett sikeresen megtalálhatja és rendszeresen végezheti az Ön számára megfelelő edzésprogramot. Sok SM-beteg, aki valamelyik divatos fitneszprogrammal próbálkozik, lesz frusztrált vagy gyakran a túlzásba vitt edzés tüneteit tapasztalja, pedig néhány egyszerű módosítással az SM-ben szenvedők is megtalálhatják a nekik megfelelő fitneszprogramot. Mielőtt bármilyen új edzésprogramot kezdene, mindenképpen beszéljen orvosával annak megállapítása érdekében, vannak-e olyan egészségügyi problémái, amelyek befolyásolhatják, milyen típusú edzést válasszon!

Kifejezetten az SM betegek számára összeállított mozgásfejlesztő gyógytorna videókat talál honlapunkon is, ha ide kattint.

Scroll to top