Csökkentenék a gyógyászati segédeszközök áfáját

2017. április 28. | Aktuális

A gyógyászati segédeszközök áfájának ötszázalékos mértékre csökkentését javasolják az érintett cégek. Indoklásuk szerint ez a költségvetés számára minimális bevételkieséssel járna, ugyanakkor a betegek olcsóbban juthatnának hozzá a betegségük miatt szükséges gyógyeszközökhöz.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre, így például kerekesszékre, hallókészülékre, gyógycipőre, speciális kötszerre, pelenkára vagy kompressziós harisnyára. Ezek a gyógyeszközök a rendszerváltáskor még áfamentesek voltak, aztán általános forgalmi adójuk az évek során folyamatosan nőtt, míg 2012-ben a mostani 27 százalékra emelkedett. Időközben több termék esetében is csökkent a társadalombiztosítási támogatás mértéke, emiatt a rászorulóknak többet kell fizetniük az eszközökért – nyilatkozta a Magyar Időknek az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky László hozzátette: a támogatott sorozatgyártású eszközök árát ugyanakkor utoljára 2002-ben, tehát 15 éve emelhették a gyártó és forgalmazó cégek. Jelezte: a cégek évek óta szorgalmazzák az árkorrekciót, amit a kormány rendre azzal utasít vissza, hogy a gyógyeszközök támogatási igénye enélkül is évről-évre nő. A szövetség ezért most megismételte azt a korábbi javaslatát, hogy első lépésként a kormány mérsékelje a támogatott gyógyászati segédeszközök áfáját öt százalékra. Ezzel a lépéssel ugyanis anélkül lehetne visszafogni a központi költségvetési források növekedésének ütemét, hogy növelnék a betegek terheit vagy szűkítenék hozzáférésüket ezekhez a termékekhez (a támogatások csökkentése vagy a térítési díjak növelése ugyanis ezzel járna). Az áfacsökkentés pedig a költségvetés számára mindössze kétmilliárd forintos bevételkieséssel járna, ami a főtitkár szerint elhanyagolható a pozitív hatásokhoz képest.

Ezzel együtt – tette hozzá Rásky László – a szövetség is egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy vizsgálják felül a támogatott gyógyászati segédeszközök körét, színvonalát, a felhasznált támogatás hatékonyságát, amint azzal is, hogy dolgozzanak ki egy hatékony rendszert a gyógyászati segédeszközök szolgáltatói tevékenységének ellenőrzésére.

Az áfacsökkentés a gyógyeszközöknél egyébként 2013-ban már megkezdődött, ám azóta megtorpant. Akkor a magas (98, illetve 90 százalékos) támogatású termékcsoportokban már öt százalékra mérsékelte a forgalmi adót a kormányzat. E lépés következtében a betegek terhei jelentős mértékben csökkentek, és – ha időlegesen is – csökkent e termékcsoportok támogatási szükséglete. Az Orvostechnikai Szövetségnél úgy látják, javaslatuk elfogadása fontos szociálpolitikai intézkedés lenne a betegek, rászorulók anyagi terheinek csökkenése révén.

Scroll to top