Egyelőre lezárult az otthoni gondozási program

2018. december 30. | Aktuális, Kiemelt

Az önkéntesek szerepvállalása révén a tervezettnél több SM beteget tudtak bevonni a pályázati támogatásból 6 hónapon át szervezett otthoni gondozási és rehabilitációs programba. Igény lenne a szolgáltatások fenntartására, időbeli és területbeli kiszélesítésére, ennek érdekében a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) a jövőben is minden pályázati lehetőséggel élni fog – hangzott el a projekt zárókonferenciáján.

Budapesten decemberben megtartották annak a programnak a tapasztalatokat összegző zárókonferenciáját, amelynek keretében az ország hat megyéjében tudtak fél éven át otthoni segítségnyújtást biztosítani a sclerosis multiplexes betegek egy része számára. A projekt révén rendszeresen segítettek a betegek mindennapi teendőinek ellátásában, otthoni gyógytornát és gyógymasszázst is biztosítottak a sorstársaknak, valamint a szakemberek továbbképzése, illetve az SM betegeket összefogó megyei civil szervezetek hálózatának fejlesztése is része volt a programnak.

A konferencián a szakemberek tevékenységi körönként mutatták be az elért eredményeket a résztvevőknek, akik között már a programban önkéntes munkát teljesítők is jelen voltak. Az önkéntesek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a támogatási szerződésben vállaltakhoz képest több beteghez is eljuthatott a támogató szolgatatás.

Elhangzott: a gondozás nemcsak praktikus segítséget nyújtott az érintett betegeknek, illetve családoknak, hanem mentálisan is sokat jelentett, mert csökkentette az elszigetelődést, az elmagányosodást, erősítette a közösségbe tartozás élményét. A program iránti igény alátámasztotta, mennyire fontos a megyei SM egyesületek munkája. (Az országban nincs minden megyében SM civil szervezet, s ahol van, ott sem egységes az aktivitás, viszont a jól működő egyesületek rendszeresen tudnak olyan programokat kínálni, amelyek segíthetik az SM betegek életét.)

A program teljes költségvetése 7,4 millió forint volt, amelyet a FOF2018/56 kódszámú pályázat keretében nyert el az MSMBA. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) lebonyolításában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” – FOF2018 című pályázati programon az MSMBA a „Hálózatalakítás és komplex szolgáltatásfejlesztés a sclerosis multiplexszel élő betegek ellátására” című pályázatával szerepelt sikeresen.

EMMIAz MSMBA, mint főpályázó, valamint a projektben részt vállaló hat területi SM egyesület célként fogalmazta meg, hogy az otthongondozás fenntarthatósága érdekében további önkénteseket vonnak be amellett, hogy a pályázati lehetőségekkel is élni fognak. A projektbe jelentkezők száma ugyanis azt jelezte, hogy folyamatos igény lenne sokak részéről az otthoni rehabilitációra és segítségnyújtásra. Az MSMBA a jövőben is azon dolgozik, hogy fenntartsa és fejlessze a területi civil szervezetek együttműködését, új civil egyesületeket vonhasson be, képzésekkel is segítse a jó gyakorlatok átadását, illetve a lehetőségeihez mérten forrást találjon a program folytatására.

A programról készült összefoglaló szórólap innen letölthető PDF formátumban.

Scroll to top