Európa szerte vadásznak a gyógyszerelési hibákra

2013. március 7. | Tudomány

Az európai gyógyszerügyi hatóság munkaértekezletet tartott, melynek célja, hogy az európai államok összehangoltan lépjenek fel a gyógyszerelési hibák kiküszöbölése érdekében. Ennek keretében arról beszéltek, melyek a leghatékonyabb módszerek e hibák bejelentésére, nyilvántartására és megelőzésére. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, European Medicines Agency) úgy látja, hogy a cél elérése érdekében szoros európai együttműködés szükséges az országos betegbiztonsági [&hellip

Az európai gyógyszerügyi hatóság munkaértekezletet tartott, melynek célja, hogy az európai államok összehangoltan lépjenek fel a gyógyszerelési hibák kiküszöbölése érdekében. Ennek keretében arról beszéltek, melyek a leghatékonyabb módszerek e hibák bejelentésére, nyilvántartására és megelőzésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, European Medicines Agency) úgy látja, hogy a cél elérése érdekében szoros európai együttműködés szükséges az országos betegbiztonsági hatóságok, az EMA, az Európai Bizottság és a helyi szinten működő egyéb illetékes szervezetek között, mivel a gyógyszerelési hibák nagy károkat okoznak minden országban és veszélyeztetik a betegek biztonságát. E kooperáció alapját képezheti a február 28-án kezdődött rendezvény, melynek végén az EMA hangsúlyozta, hogy „az együttműködésbe be kell vonni a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is”.

Amint a Medical Online cikke az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatása alapján beszámol, a workshop több mint 150 résztvevője arra keresett megoldást, hogyan lehetne javítani az olyan esetek bejelentési rendszerén, amikor tévesztés történik a gyógyszerelés terén, ez lehet ugyanis az alapja a gyógyszerelési hibák hatékony prevenciójának. Az európai farmakovigilancia-szervezetek világos jogi kereteket kínálnak az olyan gyógyszerelési hibák bejelentésére, melyek egészségi ártalommal járnak. A múlt év júliusa óta törvény rendelkezik arról, hogy minden olyan esetet jelenteni kell az EudraVigilance adatbázisába, amikor a tüneteket gyaníthatóan gyógyszerelési hiba, tévesztés miatti gyógyszermellékhatás okozta. Az erre vonatkozó adatok Európai Unión belül történő megosztása nyomán mód nyílik a biztonságot fenyegető problémák felismerésére, ami a kockázat korai azonosítása révén elősegítheti a jövőbeni hasonló esetek elkerülését.

Az EMA úgy definiálja a gyógyszerelési hibákat, mint „az egészségügyi dolgozó, a beteg vagy a fogyasztó által a gyógyszer felírása, kiadagolása és beadása/bevétele során elkövetett véletlen tévesztés, mely a gyógyszermellékhatások egyik legfontosabb elkerülhető oka”. A World Alliance for Patient Safety 2010-es adatai szerint a gyógyszerelési hibák okozta pluszköltségek évente 4,5 milliárd és 21 milliárd euró közé tehetők világszerte. Ők is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy „ez a gyógyszermellékhatások leginkább elkerülhető oka, mely nagy közegészségügyi terhet ró a társadalomra”.

Európában az alábbiak szerint oszlanak meg ezek a tévesztések (ugyancsak a World Alliance for Patient Safety 2010-es adatai alapján):
– alapellátás (azaz háziorvosi praxisok) – 7,5% a gyógyszer felírásakor
– alapellátás – 0,08% a gyógyszer kiadásakor
– kórház – 0,3−9,1% a gyógyszer felírásakor
– kórház – 1,6−2,1% a gyógyszer kiosztásakor
– ambuláns ellátás (járóbeteg-szakrendelések) – 7,5% a gyógyszer felírásakor
– ambuláns ellátás – 0,08% a gyógyszer kiadásakor

Az EMA szorgalmazza, hogy minden olyan gyógyszermellékhatás kerüljön bejelentésre az EudraVigilance regiszterbe, amely mögött feltehetőleg gyógyszerelési tévesztés áll. Az EudraVigilance célja, hogy fogadja, feldolgozza, tárolja és szükség esetén rendelkezésre bocsássa az elektronikusan feltöltött adatokat, illetve támogassa azok elemzését és feldolgozását.

Kapcsolódó cikkek:
Már a beteg is jelentheti a gyógyszerek mellékhatását
Mellékhatások: a neurológiai gyógyszerek leírásai a legbonyolultabbak
Alig jelentik a gyógyszerek mellékhatását
Placebo: a mellékhatás tudata is kiválthat mellékhatást

 

Scroll to top