Fogamzásgátlás: minden bevethető, ne a véletlenen múljon

2021. október 8. | Életmód

A családtervezés alapja, hogy a fogantatás akkor történjen, amikor optimális a születendő baba és az SM-ben érintett szülő szempontjából is. A fogamzásgátlásról gyermekvállalási szándék nélkül is beszélni kell, mert egyes SM terápiák magzatkárosító hatásúak lehetnek, komolyan kell venni az óvatosságot. Az SM mellett is használható minden fizikai, gyógyszeres vagy orvosi beavatkozással járó női és férfi fogamzásgátló módszer.

Potenciálisan magzatkárosító terápia idején nem elegendő, ha egy fogamzóképes nő az eszköz nélküli, naptár módszert követi, és a peteérés körüli napokban nem él szexuális életet, vagy megszakított közösüléssel, esetleg hüvelyöblítéssel próbálja elejét venni egy nem kívánt terhességnek. „Amíg óvintézkedés nélkül átlagosan a rendszeres szexuális életet élő nők 85 százaléka lesz várandós egy év alatt, a csak hüvelyöblítést alkalmazók 41 százaléka, a naptárt figyelők 35 százaléka, a megszakított együttlétet gyakorlók 27 százaléka teherbe esik. A gumióvszer sem nyújt teljes védelmet: ha tökéletesen, a szabályokat betartva alkalmazzák a hímvesszőre húzható vagy a hüvelybe felhelyezhető óvszert, az esetek egy kis hányadában akkor is megfoganhat a petesejt” – foglalta össze a Multiplex Magazin egy korábbi lapszámban egy fogamzásgátló módszerekről készült nemzetközi felmérés eredményeit.

A sürgősségi, esemény utáni tabletta nagyobb mennyiségű hormont tartalmaz, nem ajánlják rendszeres alkalmazását. Ezzel szemben a konszenzus szerint az alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók szedése biztonságos, nem ellenjavallt SM-ben sem, a nemzetközi vizsgálatok szerint nincs hatása a betegségre.

A hormonális fogamzásgátlással szemben sok tévhit kering. Kétségtelen, hogy mint minden gyógyszernek, lehetnek kockázatai, de ezek csekélyek. Kimutatott genetikai trombózishajlam esetén nő a mélyvénás trombózis kockázata, ezért alkalmazása előtt érdemes APC rezisztencia vizsgálatot végezni. 35 év feletti dohányzó nőknél is nagyobb a trombóziskockázat. Olykor előfordulhat fejfájás vagy hosszan tartó alkalmazás esetén ritkán jóindulatú májdaganat. Ugyanakkor a fogamzásgátlók vérzésszabályozó hatásúak, csökkenthetik a petefészekrák, a méhtestrák, a jóindulatú méh- és emlődaganatok, a petefészek- és emlőciszták előfordulását, csökkenthetik a kismedencei fertőzések, gyulladások valószínűségét, egyeseknél a pattanásosságot is mérsékelhetik. A hormonális fogamzásgátló lehet tabletta vagy 21 napon át hordott hüvelygyűrű, esetleg 12 hetente adott injekció is. Injekció alkalmazásakor menstruáció sincs, bár pecsételő vérzés előfordulhat, elhagyása után pedig később rendeződik a ciklus.

A méhen belüli eszközök közül a fémtartalmúak a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozzák, a minimális hormontartalmúak emellett a hormon hatásának előnyeivel is bírnak. A méhbe felhelyezett eszközök éveken át folyamatos fogamzásgátlást képesek biztosítani, 1 százalék alá csökkentve a teherbeesés esélyét (100 százalékosnak még a végleges fogamzásgátló módszer, a férfi vagy a női sterilizálás sem mondható).

A módszerek kombinálásával a biztonság fokozható. Minden módszernek vannak előnyei és lehetnek hátrányai. Tekintettel kell lenni a tervekre, az állapotra, a kezelésekre, az érintett SM beteg és partnere komfort- és biztonságérzetére.

Scroll to top