Jövőtervezők: kisfilmek és podcast a gyermekvállalásról

2022. augusztus 14. | Életmód, Gyermekvállalás

Az év elején tartották a premierjét azoknak a kisfilmeknek, amelyekben sclerosis multiplexes kismamák mesélik el saját gyermekvállalásuk történetét, tanulságait. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány tapasztalt szakorvosok bevonásával készült riportfilmei azoknak szeretnének segítséget nyújtani, akik családalapítás vagy egy újabb gyermek vállalása előtt állnak. A kisfilmek mellett podcast is készült a témában leggyakrabban felmerülő kérdésekről.

Az első kisfilm Szegeden készült: egy kétgyermekes anyuka mesélte el történetét, hogyan derült ki kislánya megszületése után nem sokkal a sclerosis multiplex, milyen félelmek, milyen remények munkálkodtak a családban. A riportból kiderül: az SM diagnózis nem tántorította el a szülőket, hogy kistestvért vállaljanak. Tudatosan készültek a második terhességre, ehhez igazították az SM terápiaválasztást is, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék egy SM relapszus kockázatát és a lehető legnagyobb mértékben óvják a babát. Minden rendben ment, a kisfiú egészségesen született. A kisfilmben a kismama kezelőorvosa, dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika egyetemi docense magyarázza el tömören és közérthetően, milyen tényezők mentén javasolják a család- tervezést a fiatal pároknak.

Hasonló dramaturgia, orvos és páciense összevágott párbeszédeként épül fel a második riport is. Ebben egy Hajdú-Bihar megyei Pocsajon élő pár és kisfiuk története elevenedik meg. A kismama több SM terápiaváltáson volt már túl, lombikbébi programra is szükség volt, ami viszont lehetővé tette az SM terápiák időzítését. A kulcs ebben a történetben is az volt, hogy a szülőjelöltek tudatosan készültek, a neurológus kezelőorvossal együtt tervezték meg a babavárás miatt szükséges terápiás szünetet, majd a gyógyszerezés újra- indítását is. A riportfilmben dr. Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense világítja meg a történtek és a döntések orvos-szakmai hátterét.

A két film mellett egy podcast is készült: 10 kérdés, 10 válasz 10 percben – a hanganyagban dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa foglalja össze a fiatalok részéről leggyakrabban felmerülő kérdésekre a mai tudásunk szerinti válaszokat.

Régen nem javasolták az SM betegek számára a gyermekvállalást, azonban ez a szemlélet mára alapvetően megváltozott. A betegszervezet által indított ismeretterjesztő sorozat célja az SM betegek gyermekvállalásával összefüggő tévhiteknek az eloszlatása, a tudatos családtervezés népszerűsítése. A filmek, a podcast, továbbá a témában írt korábbi és újabb cikkek és letölthető tematikus tájékoztató füzetek a betegszervezet honlapján, a www.msmba.hu weboldal Gyermekvállalás rovatában érhetők el.

Jelen cikk a Multiplex Magazin 2022/1. lapszámában jelent meg. Az országos betegedukációs lap kiadója a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete.

Scroll to top