Gyógyászati marihuána Ausztráliában, Németországban

2016. május 8. | Tudomány

Ausztráliában elsőként Victoria államban legalizálták a kannabisz gyógyászati használatát. Németországban is hasonló terv van napirenden.

A jogszabály legkorábban 2017-től engedélyezi, hogy a súlyos epilepsziában szenvedő gyerekek a kezelés részeként csillapítószerként kapjanak marihuánát, illetve hasonló céllal a HIV-fertőzöttek is hozzájuthatnak.

Jill Hennessy, a hatmillió lakosú Victoria állam egészségügyi minisztere elmondta: a kannabiszt a súlyos epilepsziában szenvedő gyerekeknél kezdik először alkalmazni azzal a céllal, hogy javítsanak életminőségükön.

A kannabiszt többek között az Egyesült Államokban is használják gyógyászati célokra, hogy enyhítsék a kemoterápia során fellépő émelygést, a krónikus fájdalmat, a sclerosis multiplex nevű autoimmun betegséget, az epilepsziát és más neurológiai problémákat.

Ausztráliában korábban az epilepsziás gyerekek szülei kénytelenek voltak megszegni a törvényt azzal, hogy feketén szereztek be kannabiszt gyógyászati célokra – tudósított a 24.hu hírportál.

Arról már a Házipatika adott hírt, hogy Németország jövő év elején legalizálhatja a marihuána orvosi célokra történő felhasználását – mondta Herman Groehe német egészségügyi miniszter. Az orvosi marihuána olyan súlyos betegségek kiegészítő terápiája lehet, mint az AIDS, a hepatitis C vagy a Parkinson-kór.

“A célunk, hogy a lehető legjobb kezelést adjuk a súlyosan beteg pácienseknek” – mondta Groehe, aki hamarosan benyújtja a vonatkozó törvény tervezetét, melyet elfogadás után 2017 tavaszán léphet hatályba. A miniszter azonban “tudatában van annak, hogy a marihuána használata nem teljesen veszélytelen, és a szabályozásnak kellően szigorúnak kell lennie.”

A világ számos országában igyekeznek enyhíteni a marihuána alkalmazására vonatkozó szabályokat, és egyre több helyen kezdik azt alkalmazni olyan súlyos krónikus betegségek tüneteinek enyhítésére, mint amilyen a glaukóma, az AIDS, a hepatitisz C, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex vagy a daganatos betegségek. Azonban az orvosi célú marihuána alkalmazásával kapcsolatban nagyon ellentmondásosak a vélemények, mert sokan tartanak a kábítószerrel kapcsolatos bűnözéstől, az esetleges visszaélésektől, valamint attól, hogy a marihuána használatával megnő az egyéb kemény drogokkal szembeni függőség rizikója.

Scroll to top