Neuropátiás fájdalmak sclerosis multiplexben

2017. október 16. | Életmód, SM, Tudomány

A sclerosis multiplexes betegeknek közel harmadának életét nehezíti meg az idegrendszer ingerületvezetési hibáiból kialakuló neuropátiás fájdalom.

A neuropátiás fájdalom előfordulási aránya korábbi tanulmányok szerint 29%-os. Az idegi fájdalom jelentkezhet a test több részében is, összefügg az idegek betegség miatti károsodásával – számol be egy publikációban az Orvostovábbképző Szemle.

A neuropátiás fájdalom olyan fájdalom, amikor a fájdalmasnak érzett területen valójában nincs olyan kiváltó tényező, amely fájdalmat okozna, ám az idegrendszer károsodása miatt a beteg mégis fájdalmat érez.

Fonákérzésnek nevezik, amikor egy fájdalmatlan inger – simogatás, érintés – is fájdalmat okoz vagy egy minimális fájdalomhatást felnagyítva közvetítenek az idegpályák. A neuropátiás fájdalom intenzitása nagyon különböző lehet, jellemzője a folyamatos égő, perzselő érzés, szúró vagy rohamokban jelentkező hasogató, áramütésszerű fájdalom. Sokszor nem ismerik fel, hogy a fájdalom valójában neuropátiás, pedig hatékonyan csak célzottan az idegi fájdalmakra ható gyógyszerrel lehet mérsékelni a tüneteket, de az is előfordul, hogy eredetileg depresszió vagy epilepszia elleni gyógyszerrel sikerül csillapítani a fájdalmat.

Scroll to top