Gyógytorna a neurológiai betegségekben

2015. augusztus 5. | Életmód, Kiemelt, Tudomány

Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, viszont helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét.

A gyógytornát minden neurológiai betegségben célravezető megfelelő zenére végezni. Jelenleg a zeneterápia bizonyítékon alapuló kezelési módszer, az emberi mozgás és a zene pedig ősidők óta alkot párt. Különösen fejlesztő hatással bír a zenére végzett gyógytorna a cerebralis paresissel élő gyermekeknél. A fentiekből adódóan minden neurológiai betegségben alkalmazható a gyógytorna, viszont néhány betegségben ezt egyénileg kell megállapítani.

A dr. Kerekes Éva neurológus főorvos által a Webbeteg portálon közzétett cikk kitér arra, hogy a sclerosis multiplex krónikus szakaszábanban a spazmusok oldására, a gyengült izom erősítésére irányított torna mellett szükséges a beteg lakásában betanítani az önellátást és a segédeszközök használatát. Shub esetén sem tiltott a gyógytorna, viszont annak mindig egyéninek, személyre szabottnak kell lennie. Fontos a helyes fektetés és forgatás betanítása, a passzív testrészek kimozgatása és a légzőtorna.

Scroll to top