Gyógyüdülés a nyíregyházi SM centrumban: kihívás a hasznosítás

2017. december 20. | Címlap, Kiemelt, MSMBA, SM Centrum

Társadalombiztosítás által támogatott rehabilitációs központként vagy bentlakásos SM otthonként szerepelt a távlati tervekben a nyíregyházi SM centrum. Jelenleg a környékbeli betegek nappali ellátásán túl gyógyüdüléseket kínál a központ, ahol a kialakított helyiségek hasznosítása érdekében immár egyszerű turistaként is bárki megszállhat. A 14 férőhelyes hotelrészleg ugyanis régóta elkészült, ám a fenntartó alapítvány egyelőre nem kapott olyan mértékű állami támogatást a működtetésre, amely révén annyira csökkenthetők lennének a térítési díjak, hogy a rászoruló SM betegek szélesebb köre számára reális alternatíva legyen a lakóotthon igénybevétele.

Nadabánné Benyik Éva

Nadabánné Benyik Éva

–  Nem ez volt az eredeti tervünk, ám amíg nem tudunk továbblépni, nem állhatnak tovább üresen az új, szépen berendezett szobák – mondja Nadabánné Benyik Éva, a nyíregyházi központot működtető Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára arról, hogy szállásközvetítő internetes oldalakon immár bárki bejelentkezhet a Borbányai Rehabilitációs Ház néven hirdetett SM centrumba, ha Nyíregyházán szállást keres.

Az SM betegek számára kigondolt speciális központot 2003 óta fejleszti az alapítvány. Az épület átalakítását és az engedélyek beszerzését követően 2006 óta nyújtanak nappali ellátást az SM-mel élőknek és más rászoruló betegeknek. Az alapellátást a Magyar Államkincstár (MÁK)  jelenleg 50 ember számára normatíva alapján fedezi, ezt a betegszervezet évről-évre kiegészíti, hogy rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújthasson. Folyamatosan bővítették a gyógyászati eszközparkot, speciális fizikoterápiás kezelésekre, csoportos és egyéni gyógytornára, gyógymasszázsra is van lehetőség. Az SM centrum a pszichológiai rehabilitációt is szolgálja: a támogató közösség, a programok, a társasági rendezvények és a kirándulások sokat adhatnak a lehetőséggel élő SM betegek számára.

Nyiregyháza_kezelés1A központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SM egyesületnek is székhelye. Sok kritika érte az elmúlt évtizedben már az országos alapítványt amiatt, hogy a reggeltől délutánig nyitva tartó centrum szolgáltatásait csak a naponta bejárók, tehát a környéken élők tudják igénybe venni. Nadabánné Benyik Éva erről számtalanszor elmondta: a távlati cél kezdetek óta, hogy legyen egy speciális, egy-egy hónapos rehabilitációs kúrákat, illetve akár tartós bentlakást is nyújtani képes SM centrum, amelyet immár bárki igénybe tud venni az országból. Az ehhez szükséges fejlesztések azonban csak egy évtizedre elnyújtottan, a hektikus módon elérhető pályázati források és hullámzó mértékű támogatások függvényében valósulhattak meg.

Nyiregyháza_kezelés3_v– Az alapítvány nem tőkés beruházó. Nem tudtunk egyetlen lépésben végrehajtani nagy fejlesztéseket, felvenni a kiterjesztett működéshez szükséges dolgozókat, hogy felelősséggel azt mondhassuk egy betegnek: akár évtizedes távlatban is számíthat a központra, mint lakóotthonra. Sok munkával, lépésenként haladtunk, de nem mindig arra pályáztunk, amire a leginkább szükség volt, hanem arra, amire éppen lehetett. Fontos megérteni: a központra költött pályázati pénzeket nem fordíthattuk másra, például nem oszthattuk volna szét a rászoruló SM betegek között. Ha nincs a centrum, akkor a fejlesztési források egy jelentős részét el sem nyerhettük volna – fogalmaz Nadabánné Benyik Éva.

Nyiregyháza_kezelés2_v– Mire a centrumot sikerült kibővíteni, a szobákat berendezni, az engedélyeket megszerezni, megváltoztak a finanszírozási körülmények. Kiderült: az állam a bentlakásos otthonhoz 3 és fél gondozói munkahelyet biztosítana. Egy 14 ágyas, éjjel- nappal szakképzett személyzettel szolgáló központhoz ez nem elég. Kiszámoltuk: a megítélt állami normatíván felül betegenként önköltségi áron is havi 120 ezer forint térítési díjra lenne szükség ahhoz, hogy emelt szintű lakóotthonként a teljes ellátást, tehát a napi ötszöri étkezést, a takarítást, a mosást, a rezsit, a személyzetet, a folyamatos gondozást, valamint a rehabilitációt stabilan biztosítani tudjuk. Igény lenne rá, mert már első körben 18 SM beteg jelentkezett szerte az országból, hogy hosszabb távra beköltözne. De egy ekkora összegű térítési díjat csak néhány beteg tudott volna vállalni, viszont a bentlakásos részt csak folyamatos telt házas működtetéssel lehetne fenntartani, így erről egyelőre le kellett tennünk. Senkivel sem tehetjük meg, hogy beköltözik, majd egy év múlva hazaküldjük, hogy csődbe mentünk. Felelősséggel akkor indulhat meg egy ilyen ellátás, ha hosszú évekre előre stabilan látjuk a finanszírozási hátteret – érvel az alapítvány ügyvezetője.

– Nem adtuk fel, hogy egyszer társadalombiztosítási finanszírozással (vagy legalább támogatással) érkezhessenek ide egy-egy hónapos rehabilitációs kezelésre a betegek, ám ez ma nem reális. Változatlan formában működik tehát a nappali ellátás, amíg pedig nem látunk hosszú távon felvállalható hasznosítási lehetőséget a hotel részre, addig marad a szállásszolgáltatás – szögezi le Nadabánné Benyik Éva.

Kék Ignácné

Kék Ignácné

– Borbányai rehabilitációs házként szerepelünk az interneten, már külföldi vendégeink is voltak – mondja az akadálymentes apartmanházként való működés kezdeti tapasztalatairól Kék Ignácné intézetvezető. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SM egyesület elnöki tisztét is ellátó ápolási szakember hangsúlyozza: a szállásadás nem csorbítja a nappali ellátásban nyújtott szolgáltatásokat.

– A centrumban dolgozó gyógytornász, gyógymasszőr, a szociális gondozók továbbra is a saját betegeinkre koncentrálnak, emellett látják el a vendégeket, ha valaki nemcsak megszállni szeretne, hanem kipróbálná a gyógyászati eszközöket vagy szolgáltatásokat, például egyéni gyógytornát, gyógymasszázst, mágnesterápiás vagy ultrahangkezelést venne igénybe, esetleg szakorvosi javaslatra komplex rehabilitációs kúrán venne részt. A kezelésekhez az SM betegeknek az alapítvány támogatást nyújt, így ezek olyan áron vehetők igénybe, mintha a társadalombiztosítás támogatná azokat. Az épületben teakonyha és könyv- társzoba is található, a 2-3 ágyas szobákban minden ágy elektronikusan állítható, a szobákhoz akadálymentes WC és fürdőszoba is tartozik, hiszen azokat eredetileg betegellátásra szánták, hogy a nehezebben mozgó SM-es sorstársakat is kiszolgálják.

További információ: 0642/596-683, 0630/512-9223

MultiplexMagazin_cimoldal_2017_1

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

Scroll to top