Gyomor- és bélproblémákat ételintolerancia is okozhat

2016. július 1. | Életmód

Minden esetben a szervi betegségeket (gyulladások, fekélyek, daganatok) kell első körben kivizsgálni, kizárni akkor, ha valakinél állandósuló emésztőszervi panaszok állnak fenn, ugyanakkor gondolni kell arra is, lehetséges, hogy ételintolerancia okozza a panaszokat.

Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Néhány éve létezik olyan átfogó laboratóriumi vizsgálat, amellyel ki tudják mutatni, ha ételintolerancia okozza a látszólag megmagyarázhatatlan panaszokat, amelyek között akár ekcémás bőrproblémák vagy fejfájás is előfordulhat.

– Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű észlelni, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni – magyarázta a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos.

Ha a vérből végzett laboratóriumi vizsgálattal kimutatják, hogy valaki melyik alapanyagokra érzékeny (intoleráns), a megoldást az jelenti, ha az adott alapanyagot kiiktatja az étrendjéből.

Scroll to top