Hat megyében segítik az SM betegséggel élőket

2018. június 29. | Aktuális, Címlap

A sclerosis multiplex betegek otthoni gondozására, gyógytorna, gyógymasszázs biztosítására, a betegeket segítő szakemberek továbbképzésére is lehetőséget nyújt a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány (MSMBA) által a közelmúltban elnyert támogatás. A 7,4 millió forintos program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A program arra nyújt fedezetet, hogy hat megyében fél éven át segíthessenek 66 sclerosis multiplex betegnek, illetve családjának. Fakezasné dr. Magda Erzsébet programmenedzser, az MSMBA ügyvezető titkára a programindító nyíregyházi tanácskozáson elmondta: a kezdeményezés közvetlen célja a gondozó intézményekbe eljárni nem tudó SM betegek házi gondozásának és rehabilitációjának biztosítása. E lépésekkel javíthatják a betegek életminőségét, segíthetik a gyógyíthatatlan neurológiai megbetegedés előrehaladásának lassítását, az érintett családok összetartásának és az őket segítő helyi civil szervezetek kohéziójának erősítését.

EMMIA programot 2018. július 1-től hat megye helyi SM egyesületének bevonásával valósítják meg: Békés, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 66 beteget tudnak bevonni a segítő szolgáltatásokba. A projekt általános célja az SM betegek és az érintett családok elszigetelődésének, kirekesztettségének csökkentése is.

Fakezasné Magda Erzsébet kitért rá: a FOF2018/56 számon futó program része a gyógytornászok, gyógymasszőrök és szociális gondozók elméleti és gyakorlati továbbképzése is, hogy a szakemberek felkészültek legyenek a speciális kezelési igényű SM betegek rehabilitációjának elősegítésére.

Scroll to top