Kiemelkedő SM beteg sportolók: feladni nem opció

2017. december 20. | Címlap, Életmód, Kiemelt

„Ha csak egy betegtársnak is reményt adhatok és ő is elkezd mozogni, akkor én leszek a legboldogabb ember a világon.”

Ternován Zoltán

Ternován Zoltán

„Ha 15 évvel ezelőtt nem ijeszt rám az SM diagnózis, akkor biztosan nem váltok életmódot, s ma talán egy 52 éves, elhízott,  otthonülő ember lennék” – nyilatkozott a közelmúltban Ternován Zoltán, aki a 2015-ös első országkerülése után 2017 májusában ismét nyeregbe ült, hogy kerékpáron körbejárja az országot. A saját maga által az autoimmun betegek támogatásáért alapított, 2017. áprilisban bejegyzett Te Se Add Fel Egyesület színeiben Esztergomból indult útnak, hogy 2 hét leforgása alatt Gödöllő, Mezőkövesd, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Gyula, Kecskemét, Baja, Pécs, Kaposvár, Keszthely, Veszprém, Székesfehérvár és Budapest érintésével több száz emberrel, közöttük SM beteg sorstársakkal, sportolókkal, városvezetőkkel, civil szervezetek képviselőivel találkozzon.

Ahogyan az első országjárás alkalmával, idén is sokfelé várták újságírók, riporterek, útja apropóján meghívták stúdióbeszélgetésekre, több nyomtatott és internetes magazin is riportot írt vállalásáról – egyúttal pedig az SM betegségről is. A sajtó híradásain túl Ternován Zoltán önmaga is gondoskodott nyilvánosságról: a Facebook közösségi oldalon folyamatosan követni lehetett útját, útközben számos helyszínről, s minden állomásról is élő bejelentkezésekkel tudósítottak. A Facebook.com/teseaddfelegyesulet oldalon a videók akár utólag is visszanézhetők.

Vasember lett

Ramon Arroyo

Ramon Arroyo

Nemrég mutatták be a „100 méter” című filmet, amely a spanyol Ramon Arroyoról szól, akiről a harmincas évei elején derült ki, hogy sclerosis multiplexben szenved. A férfit a diagnózis után azzal szembesítették: lehetséges, hogy egy év múlva olyan rossz állapotban lesz, hogy 100 métert sem fog tudni menni. Összeomlott, ám nem nyugodott bele sorsába, elhatározta: vasemberré válik.

Az Ironman megpróbáltatás brutális távja – 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás – egy egészséges embert is megvisel, nemhogy egy SM beteget. De Ramon Arroyo be akarta bizonyítani: a betegséggel is lehet közel teljes életet élni, sőt extra teljesítményt nyújtani. Rendszeres orvosi kontroll mellett elkezdett felkészülni az Ironman táv teljesítésére, apósa lett az edzője.

2013-ban, tíz évvel az SM diagnózis után, 41 évesen Barcelonában teljesítette a kihívást. Felesége mellett sok erőt adott neki két gyermeke szeretete és aggódó támogatása. Családtagjai a versenyen az utolsó métereken csatlakoztak hozzá, így a starttól számítva 12 óra és 37 perc elteltével együtt lépték át a célvonalat, majd fonódtak egybe egy óriási ölelésben. Az akkori felvételek bejárták a sajtót és ráirányították a figyelmet az SM betegséggel élőkre. A most bemutatott film alcíme a férfi azóta sokat idézett hitvallása: „feladni nem opció.”

Nem mindenkinek ugyanaz az útja

A spanyol filmet támogatta az ottani SM betegszervezet is, ám többször hangsúlyozták: nem minden SM beteg alkalmas szélsőséges sportteljesítményekre, ez nem elvárható, sőt nem is ajánlják, mert extra kockázatokat hordozhat. Ternován Zoltán is sokszor elmondta útja során: a fizikai határokat feszegető sport az ő saját útja, kiállásának nem az az üzenete, hogy másnak is ezt kellene vagy szabad tennie. Tisztában van vele, hogy a kimagasló teljesítményekről szóló híradások akár el is keseríthetik azokat, akiknek már sokkal kisebb fizikai kihívások sem reális célkitűzések. Ezzel együtt is bízik abban, hogy a sikertörténetek mégiscsak sokak számára adhatnak reményt és lendületet.

MultiplexMagazin_cimoldal_2017_1

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

Scroll to top