Kiharcolják a figyelmet: SM beteg sorstársak a Földön

2017. szeptember 15. | Uncategorized

A 2017-es SM Világnaphoz kapcsolódva több mint 350 eseményt jelzett világtérképén a Nemzetközi Sclerosis Multiplex Szövetség (MSIF): a fotók tanúsága szerint egyre több országban, s egyre többen vállalják fel betegségüket, állnak ki önmagukért és a sorstársakért.

Rendezvényeket tartottak Japánban, Belgiumban (képünkön), Írországban, Algériában, Indiában, Kanadában, Magyarországon és a világ sok más országában egyaránt. A lezajlott találkozások legalább annyira szóltak a külvilágnak, mint az érintetteknek, hiszen a világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az SM betegek életére, nehézségeire, törekvéseire. A látványos megmozdulások, ismert emberek bevonásával zajló kampányok nem öncélúak: sok országban ezek által érik el, hogy a döntéshozók is jobban odafigyeljenek a betegekre és az érintett családokra.

Idehaza a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) a Gödöllői Királyi Kastélyba invitálta a sorstársakat egy ismeretterjesztő előadásokkal egybekötött kirándulásra. Az ország csaknem minden részéből érkeztek, közel háromszázan vettek részt a rendezvényen. A program alkalmat adott itthon is arra, hogy a sajtó napirendre vegye az SM betegek helyzetét. Szántai Anita, az MSMBA elnöke például arról beszélt, hogy ha hozzájutnak a betegek, akkor a gyógytorna, valamint az aktuális állapotnak megfelelő fizikai és szellemi aktivitás is javíthat az életminőségen, azonban a betegséggel gyakran együtt járó depresszió és a krónikus fáradékonyság gátolhatja a cselekvést. A problémákat pedig tetézik a munkahely elvesztése miatti anyagi gondok, ami miatt sok érintett családot fenyeget az elszegényedés is.

MultiplexMagazin_cimoldal_2017_1

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

Scroll to top