Koronavírus: orvosszakmai információk az SM betegeknek!

2020. március 17. | Címlap, Kiemelt, Tudomány

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának Sclerosis Multiplex Munkacsoportja a Brit Sclerosis Multiplex társaság tanácsadó testületének ajánlása alapján az alábbi tájékoztatást adja ki a koronavírus (COVID-19) fertőzéssel kapcsolatban a sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára.

Figyelem! Az alábbi tájékoztatás 2020. márciusában a koronavírus-járvány aktív szakaszában született, azóta egyes elemei elavultak, nem alkalmasak hivatkozási pontként és terápiás döntések befolyásolására! Amint adnak ki új hazai állásfoglalást, azt azonnal közöljük.

A koronavírus terjedését szorosan követjük. Bár a helyzet folyamatosan változik és sok a bizonytalanság, az alábbiakban közölt javaslatunkat a rendelkezésre álló adatok alapján alakítottuk ki és folyamatosan frissítjük az rendelkezésre álló információk alapján.

Gyakorlati tanácsok
Ahogy a betegségben nem szenvedőknek javasoljuk, a sclerosis multiplexben szenvedőknek is azt javasoljuk, hogy gyakran mossanak kezet és ha az lehetséges, akkor legalább egy méter távolságot tartsanak olyan emberektől akik köhögnek. Tartsák be a magyar kormány operatív törzsének ajánlásait.

Azok a betegek, akik a sclerosis multiplexen kívül más krónikus betegségben is szenvednek (például szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség) különös figyelemmel kell követniük ezeket az ajánlásokat!

Ha úgy gondolja, hogy Ön elkapta a koronavírus fertőzést, akkor telefonon lépjen kapcsolatba a háziorvosával.

SM betegségmódosító kezelések és a koronavírus
Jelenidő szerint az az álláspontunk, hogy a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknek nem kell abbahagyniuk a betegségmódosító kezelésüket a vírusveszély miatt. Ahogy ez a sclerosis multiplexre egyébként is igaz, a koronavírusból eredő rizikó nagy változatosságot mutat beteg és beteg között és több olyan dologtól függ mint a betegség tünetei, egyéb társbetegségek.

Az alábbiakban az egyes betegségmódosító kezelésekhez tartozó rizikókat értékeljük. Ezeket általános iránymutatásnak szánjuk, ami hasznos lehet az egyes betegek rizikójának meghatározásában valamint segítséget nyújthat, hogy mikor kell szakorvosi segítséget kérnie.

Copaxone, Aubagio, Tecfidera, Betaferon, Rebif, Avonex és Tysabri
Glatiramer acetate (Copaxone), teriflunomide (Aubagio), dimethyl fumarate (Tecfidera) és beta-interferonok (Betaferon, Rebif, Avonex) általánosságban biztonságosabbnak gondolhatók, mint a többi betegségmódosító kezelés, mert nincs az immunrendszert gyengítő (immunszuprimáló) hatásuk. Ehhez hasonlóan azt javasoljuk, hogy a natalizumab (Tysabri) kezelésben részesülő betegek folytassák a kezelésüket. A helyzet alakulását folyamatosan nyomon követjük és ajánlásainkat frissítjük.

Lemtrada, Mavenclad és Ocrevus
Ha alemtuzumab (Lemtrada), cladribine (Mavenclad) vagy ocrelizumab (Ocrevus) kezelés kezdő vagy következő adagját fogja kapni, akkor beszéljen a neurológusával és meg kell fontolniuk a kezelés elhalasztását, mert ezek a gyógyszerek gyengítik az immunrendszerét. A halasztás különösen indokolt lehet abban az esetben, ha a kezelés második vagy harmadik adagját kapja. Pár hónapnyi halasztás ezen gyógyszerek esetében nem valószínű, hogy a betegség progressziójához (rosszabbodásához) vezetnek. Mielőtt azonban elhalasztaná a kezelést, feltétlenül egyeztessen a kezelőorvosával, mert lehet, hogy a rizikófaktorok mérlegelése után úgy ítélik meg, hogy a kezelés indítása/folytatása indokolt vagy más betegségmódosító kezelés mellett döntenek.

Gilenya
Fontos, hogy a fingolimod (Gilenya) kezelés növeli a rizikóját, hogy a vírus vagy más fertőzések súlyosabb formában jelentkezzenek Önnél, beleértve a koronavírust is. Ha azonban Ön már szedi a Gilenya tablettát, akkor annak abbahagyása a sclerosis multiplex fellángolását okozhatja. Ez a legtöbb esetben meghaladja a vírusfertőzés rizikóját. Ha azonban a Gilenya kezelést most kezdenék el, akkor meg kell fontolni egy másik betegségmódosító kezelés indítását.

Siponimod, ofatumumab, rituximab és őssejt kezelés
A siponimod (Mayznet), ofatumumab (Arzerra) és rituximab (Mabthera) jelenleg nem használatosak Magyarországon sclerosis multiplex kezelésére. Ezek a kezelések növelhetik a koronavírus-fertőzés esetén a rizikót, ezért az indítását a neurológusával részletesen egyeztetni kell és csak egyedi mérlegelés után indítható.

Az őssejt kezelés során egy intenzív kemoterápiás kezeléssel kiirtják a beteg immunrendszerét és a saját őssejtek visszaadásával újranövesztik azt. Ez a kezelési mód nagyon legyengíti a szervezet védekezőképességét átmenetileg, ezért ennek a kezelésnek az elhalasztását meg kell fontolni. Magyarországon ezt a kezelést, a hatékonyságáról szóló nem elégséges bizonyítékok miatt általánosságban sem ajánljuk.

Telefonos kapcsolattartás
Az Emberi Erőforrások Miniszterének ajánlása alapján a egészségügyi vészhelyzet alatt a sclerosis multiplexben szenvedő betegeinkkel telefonon tartjuk a kapcsolatot. Stabil állapot esetén, ha új panasz nem jelentkezik, akkor a recepteket elektronikusan juttatjuk el Önöknek. Ha állapotában jelentős romlást észlelne, akkor természetesen soron kívüli vizsgálatot biztosítunk. Ebben az esetben az ambulanciánkat telefonon keressék meg és egyeztessenek időpontot!

Ha szüksége lenne részletesebb információra, akkor keresse meg kezelőorvosát telefonon vagy elektronikus levélben!

  • Dr. Bencsik Krisztina egyetemi docens
  • Dr. Kincses Zsigmond Tamás  egyetemi docens
  • Dr. Rajda Cecília egyetemi docens
  • Dr. Füvesi Judit egyetemi adjunktus
  • Dr. Fricska-Nagy Zsanett egyetemi adjunktus
  • Dr. Tóth Eszter egyetemi tanársegéd
  • Prof. Dr. Klivényi Péter tanszékvezető egyetemi tanár

2020. március 16.

Scroll to top